Ministarka obrazovanja da podnese ostavku jer joj djeca pohađaju privatne škole

Ameli Udea-Kastera, manje od nedjelju dana od imenovanja, na udaru žestokih kritika

24696 pregleda 6 komentar(a)
Ameli Udea Kastera, Foto: REUTERS
Ameli Udea Kastera, Foto: REUTERS

Manje od nedjelju dana od imenovanja nova francuska ministarka obrazovanja suočena je sa brojnim pozivima da podnese ostavku zbog toga što njena djeca pohađaju privatnu školu.

Ameli Udea-Kastera, koja je od 2022. bila na funkciji ministarke sporta, prošlog četvrtka imenovana je na čelo ministarstva obrazovanja, prenosi portal „Politko”. Ministarka se odmah našla na meti kritika portala „Mediapart” zbog odluke da svoju djecu upiše u elitističku katoličku privatnu školu u centru Pariza.

Udea-Kastera je prvobitno branila svoju odluku tvrdeći da je ispisala prvo dijete iz državne škole u njenoj četvrti zbog stalnog odsustva učitelja. List „Liberasion” je kasnije utvrdio da je najstariji sin ministarke proveo samo šest mjeseci u državnoj školi, a njegov bivši učitelj je negirao tvrdnje o odsustvu.

Njeni komentari izazvali su bijes među prosvetnim radnicima, a portparol najvećeg sindikata je njene tvrdnje nazvao „apsurdnim i zapaljivim”.

U drugom pokušaju da ublaži kontroverzu, Udea-Kastera se izvinila zbog izjave i posjetila prvu školu njenog sina gdje se sastala sa bivšim učiteljem. Dočekana je zvižducima sindikalaca i predstavnika roditelja, prenio je briselski portal.

Udea-Kastera je „odgovorna za njene laži”, kazao je Žordan Bardela, lider desničarskog Nacionalnog okupljanja. On je dodao da problem nije u njenoj odluci da joj djeca pohađaju privatnu školu već u tome što ona nakon sedam godina Makronove vladavine kritikuje javno obrazovanje, što pokazuje da aktuelna vlada nije uspjela da se pozabavi tom temom.

Kao ministarka sporta Udea-Kastera je postala poznata međunarodnoj publici nakon što je okrivila fudbalski klub Liverpul za haos koji je izbio tokom finala Lige šampiona 2022, optužujući klub da ima „divlje navijače”. Ona se kasnije izvinila tom britanskom timu.

Bonus video: