Europoslanici zabrinuti zbog predstojećeg mađarskog predsjedavanja EU

Mađarska treba 1. jula da preuzme šestomjesečno predsjedavanje Savjetu EU od Belgije

5720 pregleda 8 komentar(a)
Mađarski lider, Viktor Orban, Foto: REUTERS
Mađarski lider, Viktor Orban, Foto: REUTERS

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su u danas usvojenoj rezoluciji ozbiljnu zabrinutost oko dalje erozije demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, postavljajući istovremeno pitanje da li će ta zemlja biti u stanju da ispuni dužnosti predsjedavanja EU.

Mađarska treba 1. jula da preuzme šestomjesečno predsjedavanje Savjetu EU od Belgije.

Europoslanici su upozorili da će dužnost predsjednika Evropskog savjeta, ako to mjesto bude upražnjeno, pasti na premijera Mađarske, tokom rotirajućeg predsjedavanja EU te zemlje.

Naime, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nedavno je najavio da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament početkom juna i da će napustiti sadašnju funkciju u julu, prije isteka mandata.

U svijetlu toga, europoslanici traže od Savjeta da nađe rješenje kako bi suzbio rizike i zalažu se za reformu procesa odlučivanja u Savjetu, da bi se okončali zloupotreba prava na veto i ucjene, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji Parlament osuđuje smišljene, stalne i sistematske napore mađarske vlade da potkopa osnivačke vrijednosti EU. Posebne bojazni europoslanici su u rezoluciji izrazili oko nedavno usvojenog paketa "za zaštitu nacionalnog suvereniteta" Mađarske, koji porede sa ruskim zakonom o stranim agentima.

Parlament je takođe izrazio žaljenje zbog odluke Evropske komisije da oslobodi Budimpešti do 10,2 milijarde eura prethodno zamrznutih sredstava, iako Mađarska nije realizovala sve tražene reforme.

Bonus video: