Na meti kripto i luksuzne igračke

Evropska unija usvojila stroža pravila protiv pranja novca

6229 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Evropska unija juče je dogovorila stroža pravila protiv pranja novca koja se odnose na kripto-imovinu i trgovinu luksuznim vozilima i jahtama, upozoravajući da se oligarsi i kriminalci više ne mogu skrivati u 27-očlanom bloku.

Predstavnici EU država i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o novom okviru u pregovorima koji su završeni u ranim jutarnjim satima, prenio je Rojters.

"Ovo je dobar dan za građane EU i poslovanje, a loš dan za oligarhe i teroriste", kazao je Ero Heinaloma, jedan od poslanika koji je učestvovao u pregovorima.

Kripto
foto: REUTERS

EU već duže vrijeme ima pravila protiv pranja novca, ali ona su drugačije primjenjivana u svakoj državi članici, što je olakšavalo prekogranični kriminal.

Priznanje Danske banke iz 2018. da su sumnjive uplate u ukupnom iznosu od 200 milijardi eura iz Rusije i drugih mjesta išle preko filijale u Estoniji istaklo je potrebu za unapređenjem međunarodne saradnje.

Jučerašnjim dogovorom uvodi se jedinstveni EU pravilnik za suzbijanje pranja novca širom bloka, zaokružujući paket mjera koje uključuju i osnivanje novog EU tijela za brobu protiv pranja novca (AMLA) koje je dogovoreno prošlog mjeseca.

Novi dogovor pruža AMLA, čije sjedište tek treba da bude odlučeno, ovlašćenja da interveniše ukoliko je država članica prespora u suzbijanju pranja novca.

Takođe, proširuje razmjer pravila protiv pranja novca kako bi obuhvatila kripto-imovinu, trgovce luksuznim proizvodima, fudbalske klubove, i agente, kao i "zlatne" vize koje dodjeljuju pojedine EU države u zamjenu za investiranje u nekretnine.

Cilj je, kako prenosi Rojters, provjera odakle potiču sredstva za kupovinu i da li je kupac na meti EU sankcija.

Pružaoci usluga koje se odnose na kripto-imovinu moraju sprovoditi provjere za korisnike koji vrše transakcije u vrijednosti od 1.000 eura ili više i prijaviti sumnjive aktivnosti. Kripto-firme koje posluju preko granica moraju sprovoditi dodatne provjere.

Trgovci luksuznim proizvodima, plemenitim metalima, draguljari i zlatari takođe će morati da sprovode provjere klijenata. Države članice mogu na listu dodati profesionalne fudbalske klubove i agente od 2029.

Takođe će biti uvedeno maksimalno ograničenje od 10 000 za gotovinsko plaćanje na nivou EU, što će otežati kriminalcima da operu novac, navodi se u saopštenju.

Preduzeća koja su obuhvaćena novim pravilima moraće identifikovati i provjeriti osobe koje vrše povremene transakcije gotovinom u iznosu od 3.000 do 10.000 eura.

"Jedan od ključnih ciljeva je bio da se pobrinemo da finansijski kriminalci više neće moći da peru novac preko kupovine skupih automobila, jahti i privatnih aviona", kazao je za Rojters Pol Tang, poslanik koji je učestvovao u pregovorima.

Jedan od poslanika je kazao novinarima da su takve kupovine bile "omiljene igračke oligarha". Krajni vlasnici svih stranih entiteta koji posjeduju nekretnine u EU moraju biti registrovani, što će se primjenjivati retroaktivno do januara 2014.

Bonus video: