Bugarskom "Aljoši" prijeti uklanjanje

Ova znamenitost iz komunističkog perioda, zvaničnog naziva Spomenik sovjetskoj armiji u Plovdivu, nalazi se na vrhu jednog od nekoliko istaknutih brda iznad centra grada

9676 pregleda 11 komentar(a)
Kameni vojnik podignut je 1957. godine, Foto: Shutterstock
Kameni vojnik podignut je 1957. godine, Foto: Shutterstock

Demonstranti su se okupili u Plovdivu 17. januara, gradu u centru Bugarske, nakon što su se pojavile vijesti da lokalni političari žele da uklone spomenik na vrhu brda poznatiji kao "Aljoša", posvećen sovjetskoj Crvenoj armiji.

Gradonačelnik Plovdiva Kostadin Dimitrov je izjavio novinarima 15. januara da će gradska uprava "procijeniti ekonomski uticaj" na uklanjanje granitnog spomenika.

Rekao je i da uklanjanje nije prioritet lokalne vlasti.

"Mi nećemo biti oni koji dijele društvo", rekao je gradonačelnik. "Motivisani smo da najprije nešto gradimo nego da uništimo".

Ova znamenitost iz komunističkog perioda, zvaničnog naziva Spomenik sovjetskoj armiji u Plovdivu, nalazi se na vrhu jednog od nekoliko istaknutih brda iznad centra grada.

Kameni vojnik podignut je 1957. godine iznad ploče sa ugraviranom porukom "Slava nepobjedivoj sovjetskoj armiji oslobođenja".

"Aljoša" je nastao po uzoru na vojnika ruske Crvene armije po imenu Aleksej Skurlatov, koji je služio u Bugarskoj u Drugom svjetskom ratu i umro 2013. godine.

Početkom januara, odbornici koalicije PP-DP predložili su da se spomenik ukloni do kraja 2024., navodeći da "nije dio kulturne tradicije i kolektivnog sjećanja Plovdiva, posebno ako ga uporedimo sa spomenicima narodnim herojima Bugarske, koji su učestvovali u narodnooslobodilačkim borbama u 19. i 20. vijeku."

Populistička stranka "Postoji takav narod" poziva i na referendum o ovom pitanju.

Spomenici "zahvalnosti" sovjetskoj vojsci odavno su kontroverzni u Bugarskoj.

Ova zemlja ima istoriju vojnog saveza sa Carskom Rusijom, ali nakon što su sovjetske trupe umarširale u Bugarsku bez otpora u Drugom svjetskom ratu, Bugari su izdržali skoro pola vijeka režima, koji je podržavao Sovjetski Savez i koji je pogubio hiljade ljudi te poslao političke protivnike u logore za prisilni rad.

U decembru je počelo uklanjanje najznačajnijeg sovjetskog spomenika u Sofiji. Danas je on djelimično demontiran.

O ideji uklanjanja spomenika "Aljoši" raspravlja se još od 1990-ih godina. Čak su u jednom trenutku grupe dobrovoljaca danonoćno čuvali kip.

Ruska Državna duma je 16. januara osudila razgovore o demontiranju spomenika, kazavši da je ideja dio "varvarskog rata sa Zapada koji je usmjeren na spomenike iz sovjetskog perioda".

Bonus video: