Šef ruskih vlasti: Najmanje 27 osoba poginulo, 25 ranjeno u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku

"Ovi teroristički napadi režima u Kijevu jasno pokazuju nedostatak političke volje za postizanje mira i rješavanje ovog sukoba diplomatskim putem", navodi se u saopštenju. Kijev se još nije oglasio

17749 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2024. 22:07h

Najmanje 27 osoba ubijeno je danas u bombardovanju pijace na periferiji ukrajinskog grada Donjecka, koji je okupirala Rusija, saopštili su lokalni zvaničnici. Dvadeset petoro ljudi je povrijeđeno u udaru u predgrađu Tekstilščik, rekao je šef ruskih vlasti u okupiranoj oblasti Donjecka Denis Pušilin.

Među povrijeđenima u predgrađu Tekstilščik je dvoje djece, rekao je Pušilin.

On je rekao i da je granate, kalibra 155 i 152 milimetra, iz pravca Kurahova i Krasnohorivka na zapadu ispalila ukrajinska vojska, te da su hitne službe na terenu.

Kijev se nije oglasio o ovom slučaju, a Asošijeted pres nije moga nezavisno da potvrdi te tvrdnje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "snažno osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka u Ukrajini", rekao je portparol UN, dodajući da su svi takvi napadi zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom.

Donjeck je jedan od četiri regiona Ukrajine koje je Rusija ilegalno anektirala 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva započela svoju invaziju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je napad, za koji je okrivilo Ukrajinu, u saopštenju okarakterisalo kao "teroristički".

"Ovi teroristički napadi režima u Kijevu jasno pokazuju nedostatak političke volje za postizanje mira i rješavanje ovog sukoba diplomatskim putem", navodi se u saopštenju.

Tokom cijele zime traju borbe duž fronta od 1.500 kilometara, a pomaci obje vojske su uglavnom vrlo mali.

Bonus video: