Navaljni primoran da svako jutro sluša patriotu Šamana

Kritičar Kremlja objavio da mu u okviru jutarnje rutine zatvorske vlasti puštaju pjesmu omiljenog Putinovog pjevača

6895 pregleda 11 komentar(a)
Navaljni tokom saslušanja 11. januara, Foto: REUTERS
Navaljni tokom saslušanja 11. januara, Foto: REUTERS

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni žalio se da je otrovan, napadnut, da mu je uskraćena adekvatna medicinska njega, a juče je otkrio i da se suočava sa još jednim izazovom; primoran je da svako jutro u pet sati sluša pop pjevača koji podržava Putina.

Navaljni, 47, koji je osuđen na zatvor dok ne napuni 74 godine, kaže da se njegova jutarnja rutina sada sastoji od slušanja ruske himne nakon čega zatvorske vlasti puštaju patriotsku pjesmu „Ja sam Rus” u izvođenju pjevača poznatog pod imenom Šaman.

Šaman
foto: REUTERS

Šaman, čije je pravo ime Jaroslav Dronov, isplivao je na talasu ratom podstaknutog patriotizma i postao je stalna pojava na državnoj televiziji.

Njegova prepoznatljiva pesma, koju ponekad izvodi obučen u crni kožni komplet sa trakom na ruci u bojama ruske zastave - "Ja sam Rus" - govori o tome kako Rusi ne mogu "biti slomljeni", već "idu do kraja" i nose krv svojih očeva.

Tridesetdvogodišnji pjevač izazvao je kontroverze u novembru kada je simulirao detonaciju nuklearne bombe na koncertu koji je bio emitovan na državnoj televiziji. Pritiskao je crveno dugme na imitaciji nuklearnog kofera prije nego što je oko njega ispaljen vatrometi.

U poruci koju su na mreži X objavili njegovi saradnici, Navalni opisuje nadrealnu jutarnju rutinu. "Pjevač Šaman je postao poznat kada sam već bio u zatvoru, tako da ga nijesam mogao ni vidjeti niti slušati njegovu muziku. Ali znao sam da je postao glavni Putinov pjevač i da mu je glavna pesma bila 'Ja sam Rus'", napisao je Navalni. "Naravno da sam bio radoznao da je čujem, ali kako da je čujem u zatvoru. A onda su me doveli na Jamal (lokacija njegovog arktičkog zatvora). I ovdje, svaki dan u 5 sati ujutro, čujemo komandu: 'Ustaj!' praćenu ruskom himnom, a odmah potom se pušta druga najvažnija pjesma u zemlji: 'Ja sam Rus' od Šamana.

Navaljni je primijetio ironiju u tome što je državna propaganda nekada isticala da je on nekadašnji učesnik u marševima s ruskim nacionalistima, a sada, godinama kasnije, pušta mu se ultranacionalistička pop pjesma u edukativne svrhe dok obavlja jutarnje vježbe u zatvoru.

"Iskreno, još uvijek nisam siguran da pravilno razumijem šta su post-ironija i meta-ironija. Ali ako ovo nije to, šta je onda?," našalio se Navaljni.

Bonus video: