Putin rekao da će "učiniti sve" da trajno "iskorijeni nacizam"

"Kijevski režim nastavlja da veliča Hitlerove saučesnike... i da koristi teror protiv svih onih koji mu se ne sviđaju", rekao je ruski predsjednik

6003 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas obećao da će "učiniti sve" da se "jednom zauvijek iskoreni nacizam".

Putin je to rekao povodom obilježavanja 80 godina od završetka njemačke opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, tokom Drugog svjetskog rata.

"Opsada Lenjingrada bila je bez presedana po razmjerama okrutnosti i cinizma", rekao je Putin tokom inauguracije spomenika žrtvama opsade koja je trajala 872 dana između 1941. i 1944. godine.

Tada je više od 800.000 ljudi u Lenjingradu umrlo od gladi, bolesti i bombardovanja.

"Učinićemo sve da stavimo tačku na i definitivno iskorijenimo nacizam", obećao je Putin, zajedno sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom koji je bio na svečanosti.

pt
foto: Reuters

Spomenik uz ogromnu statuu "Otadžbina", otkriven je manje od mjesec dana od druge godišnjice početka ruskog rata protiv Ukrajine, pokrenutog, po Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te bivše sovjestke republike.

Kremlj redovno insistira da je taj sukob nastavak Drugog svjetskog rata.

"Kijevski režim nastavlja da veliča Hitlerove saučesnike... i da koristi teror protiv svih onih koji mu se ne sviđaju", ponovio je Putin.

Ruski predsjednik redovno podsjeća da ga je lično dirnula opsada Lenjingrada, jedan od najgorih masakra u Drugom svjetskom ratu.

Putin ima 71 godinu, porijeklom je iz tog grada, a tokom opsade je tamo umro njegov stariji brat. Majka mu je umalo umrla od gladi tokom opsade, dok je njegov otac, koji se borio u Crvenoj armiji, ranjen u blizini tog grada.

Na nekim zgradama u Sankt Peterburgu su sačuvana upozorenja sovjetske vlasti na napade Vermahta iz vazduha, a kolektivno sjećanje pet miliona stanovnika je duboko obilježeno opsadom.

Sjećanje na "Veliki otadžbinski rat" - kako se u Rusiji naziva rat SSSR-a i nacističke Njemačke, izvor je ogromnog ponosa i suštinski stub militarističkog patriotizma koji zastupa Kremlj.

Bonus video: