Letonska europoslanica pod istragom zbog navodnog špijuniranja za Rusiju

"Nikada nisam bila povezana sa KGB-om, za razliku od mnogih dobro poznatih letonskih ličnosti, i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obavještajnom agencijom"

3239 pregleda 1 komentar(a)
Ždanoka, Foto: Printscreen YouTube
Ždanoka, Foto: Printscreen YouTube

Evropski parlament je pokrenuo istragu o medijskim navodima da je europoslanica iz Letonije Tatjana Ždanoka godinama radila kao ruski špijun, što ona negira.

Optužbe su iznijete u članku objavljenom juče u ruskom istraživačkom listu Insajder, koji piše da je Ždanoka radila za rusku Federalnu bezbjednosnu službu (FSB), koja je nasljednik sovjetskog KGB-a.

"U Evropskom parlamentu je otvorena istraga" o tvrdnjama iznijetim u ruskom listu, potvrdio je u ponedjeljak portparol EP, prenosi briselski portal Politiko.

Predsjednica EP Roberta Mecola "veoma ozbiljno shvata ove navode i uputila je slučaj Savjetodavnom odboru za kodeks ponašanja", rekao je portparol i dodao da će Mecola takođe sjutra iznijeti pitanje na Konferenciji predsjednika parlamenta.

Ždanoka je na svom nalogu na Fejsbuku objavila snimak u kojem negira tvrdnje Insajdera.

"Nikada nisam bila povezana sa KGB-om, za razliku od mnogih dobro poznatih letonskih ličnosti, i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obavještajnom agencijom", rekla je ona.

Ždanoka je bila jedna od samo 13 europarlamentaraca koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu u martu 2022.

Poslanička grupa u EP Zeleni/Evropska slobodarska alijansa (EFA) je zbog toga tražila od Ždanoke da napusti tu grupu.

EFA je saopštila da je pokrenula svoju istragu navoda da je Ždanoka radila kao ruski špijun, ali njena nacionalna partija ostaje dio EFA.

Šef Odbora EP za pravne poslove, španski poslanik Adrijan Vaskez Lazara, rekao je da njegova poslanička grupa Obnovimo Evropu tražila da cijeli parlament raspravlja o tom pitanju naredne sedmice.

Insajderov članak zasnovan je na istrazi sprovedenoj u saradnji sa estonskim novinama Delfi, letonskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim tabloidom Ekspresen, a u svojim tvrdnjama se pozivaju na procurjele mejlove.

U članku se navodi da je Ždanoka "radila u ime Pete službe FSB-a" najmanje od 2004. do 2017. godine.

Te tvrdnje će istražiti i letonska bezbjednosna služba VDD.

Ždanoka je jedan od lidera Letonsko-ruske unije (LKS), marginalne proruske stranke koja je već 14 godina vanpralamentarna partija. Ta stranka je podržala rusku aneksiju Krima 2014. godine, a Ždanoka je odbila da osudi rusku invaziju 2022. godine.

Evropski parlament ne može da izbaci europoslanicu niti da je spriječi da glasa čak i ako se utvrdi da je prekršila kodeks ponašanja. Najstrože kazne koje EP može da izrekne aktuelnom poslaniku je smanjenje dnevnica na 60 dana ili zabrana učešća u nekim od aktivnosti parlamenta u istom period, navodi Politiko.

Ždanoka je nedavno rekla da se neće ponovo kandidovati na izborima za EP u junu.

Bonus video: