Zalužnji odbio zahtjev Zelenskog da podnese ostavku

Vjeruje se da je suština sukoba između predsjednika i popularnog generala političke prirode

12622 pregleda 8 komentar(a)
Tenzije između Zelenskog i Zalužnjeg traju mjesecima, Foto: Reuters
Tenzije između Zelenskog i Zalužnjeg traju mjesecima, Foto: Reuters

Volodimir Zelenski je u ponedjeljak zatražio od svog najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnjeg da podnese ostavku, ali je popularni general to odbio, što je izazvalo spekulacije da će biti razriješen dužnosti, piše „Gardijan“.

Tenzije između njih dvojice tinjaju već nekoliko sedmica usred neuspjeha ukrajinske ljetnje kontraofanzive, ali ideja o mogućoj smjeni Zalužnjeg je ipak bila šok za mnoge.

Oleksij Gončarenko, ukrajinski opozicioni poslanik i generalov saveznik, rekao je za „Gardijan“ da je, koliko zna, „juče predsjednik tražio od Zalužnjeg da podnese ostavku, ali je on to odbio da učini“.

On je za taj konflikt optužio sukobe ličnosti. „Lično mislim da je ovo loša ideja. Među njima nema suštinskih problema, ali je kabinet Zelenskog zabrinut da Zalužnji daje političke, a ne vojne izjave“, rekao je Gončarenko.

Komentari da bi Zalužnji mogao da bude smijenjen pojavili su se na društvenim mrežama u ponedjeljak popodne. Nekoliko sati kasnije, Ministarstvo odbrane je kratko odgovorilo: „Poštovani novinari, odmah odgovaramo svima: Ne, to nije tačno“.

Gončarenko je rekao da bi Zelenski mogao da otpusti Zalužnjeg i da mu nađe zamjenu, što je proces koji zahtijeva podršku ministra odbrane, nakon procjene reakcije javnosti i međunarodne zajednice.

Zalužnji sa ukrajinskim komandantima u Harkovskoj oblasti
Zalužnji sa ukrajinskim komandantima u Harkovskoj oblastifoto: Reuters

„Gardijan“ piše da bi najvjerovatnija zamjena bio Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve. Budanov se ranije ove godine pominjao kao zamjena za Aleksija Reznikova na mjestu ministra odbrane, u još jednoj dugotrajnoj sagi o smjeni koja je počela sličnim spekulacijama.

Nije jasno kako bi izgledala alternativna vojna strategija s obzirom na učvršćene položaje Rusije na frontu, dok najhitnija kriza u Ukrajini nije bojno polje, već ubjeđivanje američkog Kongresa da odobri paket vojne pomoći od 61 milijardu dolara koji bi obezbijedio oružje iz SAD za godinu ili više, navodi „Gardijan“.

Demokrate su juče optužile republikance da su na ivici namjernog urušavanja sporazuma koji povezuje pomoć Ukrajini sa pooštravanjem imigracione politike na južnoj granici SAD kako bi pomogli predizbornoj kampanji Donalda Trampa.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u međuvremenu pozvao evropske lidere da ubrzaju pomoć Ukrajini, rekavši da su „troškovi... ruske pobjede previsoki za sve nas“. On je upozorio: „Nema više bezbjednosnog okvira i arhitekture na našem kontinentu ako dođe do pobjede Rusije.

Nnajvjerovatnija zamjena bio bi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve

Ukrajinska kontraofanziva koja je počela u junu nije uspjela da probije ruske linije usred kritika da je napad raširen na previše osa, ali čini se da je pravi spor između predsjednika i njegovog najvišeg generala političke prirode, ističe britanski list.

Ukrajinski general je najpopularnija ličnost u zemlji pored predsjednika, a njegov istaknuti status iritira kabinet Zelenskog, posebno dok političar razmišlja da li da održi nove izbore, koji su trenutno suspendovani u skladu sa vanrednim stanjem.

Zalužnji je početkom novembra izjavio za „Ekonomist“ da vjeruje da je rat u ćorsokaku i pozvao je na novu pomoć Zapada, ali je nekoliko dana kasnije Zelenski odbacio tu pesimističnu procjenu.

„Svako se umori, bez obzira na status. I mi imamo različita mišljenja. Ali to nije ćorsokak“, rekao je tada Zelenski i dodao da bi zapadni borbeni avioni F-16 mogli da dovedu do proboja 2024.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Reuters

U ukrajinskim medijima mjesecima kruže spekulacije da bi samo Zalužnji mogao da izađe na crtu Zelenskom ako bi bili raspisani novi izbori dok traje rat.

Iako Zalužnji nikada nije javno rekao da će ući u politiku, neformalne objave na Fejsbuku na kojima se prikazuju njegove fotografije sa suprugom protumačene su kao signal da ima tu namjeru.

Zelenski je u novembru u intervjuu za „San“ upozorio generale da ne ulaze u politiku.

Obraćajući se direktno vojnom šefu, dodao je: „Uz dužno poštovanje prema generalu Zalužnjem i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno shvatanje hijerarhije“, u kojoj je predsjednik na vrhu.

Orisija Lucevič, ekspertkinja za Ukrajinu iz instituta Čatam haus, rekla je da vjeruje da je curenje informacija o smjeni Zalužnjeg osmišljeno da testira javno mnjenje. „S obzirom na pokušaje Rusije da iznutra destabilizuje ukrajinsko jedinstvo, ovakav napad na Zalužnjeg ide naruku neprijatelju“.

Bonus video: