Putin putuje u Tursku, nema straha od hapšenja

Putinova putovanja u inostranstvo ograničena su od marta prošle godine kad je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao potjernicu protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom. Turska nije članica ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha od hapšenja

12079 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće Tursku gdje će se sastati sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom 12. februara, rekao je danas turski zvaničnik.

Putinov posjeta Turskoj biće prva nekoj NATO članici otkad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Putinova putovanja u inostranstvo ograničena su od marta prošle godine kad je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao potjernicu protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom.

Rusija je negirala optužbu i nazvala je skandaloznom, ali je rekla i da je pravno nevažeća u svakom slučaju jer Rusija nije članica ICC-a.

Turska takođe nije članica ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha od hapšenja.

Turska od početka rata nastoji da održi dobre odnose s Moskvom, ali i sa Kijevom. Omogućila je vojnu podršku Ukrajini i izrazila podršku njenom teritorijalnom integritetu, ali takođe se načelno protivi sankcijama Rusiji, prenosi agencija Hina.

Ankara nastoji da uvjeri Rusiju da se vrati u takozvanu Crnomorsku inicijativu za žitarice nakon što se Moskva iz nje povukla prošlog jula, okončavši godinu dana zaštićenog izvoza iz ukrajinskih luka usljed rata. Erdogan je rekao da se alternative tom sporazumu nisu pokazale kao dugotrajno rješenje.

Odvojeno, Erdogan će putovati u Egipat 14. februala, rekli su zvaničnici, nakon što su dvije zemlje poboljšale svoje diplomatske odnose prošlogodišnjim imenovanjem ambasadora nakon decenija napetosti.

Bonus video: