Pariz protiv SUV-a: Sat parkiranja koštaće 18 eura

Ako vozite SUV, više vam se nikako ne isplati da parkirate u Parizu. Stanovnici glavnog grada Francuske glasali su na referendumu za trostruko veće cijene za te automobile. I to nije sve.

5994 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Plakati su bili prijeteći: stilizovani crveni automobil na crnoj pozadini poslednjih nedelja mogao se vidjeti širom francuske prestonice. A pitanje postavljeno na tim plakatima bilo je više retoričko: „Želite li više ili manje SUV-a na ulicama Pariza?“

Prema preliminarnim rezultatima, oko 54,5 odsto izašlih na glasanje bilo je za povećanje naknade, a oko 45,5 procenata protiv. Na referendum na koji je bilo pozvano 1,3, miliona stanovnika Pariza izašlo samo njih oko šest odsto.

To, međutim, ne dovodi u pitanje rezultat glasanja i gradonačelnica An Idalgo, koja je na vlasti već deset godina, može da bude zadovoljna. „Što je veći, to je štetniji po životnu sredinu“, tako ta socijalistkinja sumira svoja uvjerenja o motornim vozilima, a na osnovu kojih radikalno mijenja Pariz.

Idalgo želi da grad učini više ekološkim i prihvatljivijim za život, ukazujući na studije koje pokazuju da više od polovine stanovnika glavnog grada Francuske udiše loš vazduh.

Kako bi Pariz učinila zelenijim, gradonačelnica je, uprkos velikom otporu, ranije već proglasila obale Sene za pješačku zonu. Pored toga, zatvorila za saobraćaj glavnu arteriju, Ru de Rivoli, a u poprečnim ulicama uvela ograničenje brzine od 30 kilometara na sat.

Uklonjena su parking mesta, a napravljene biciklističke staze. Pariz bi, po njoj, do 2026. trebalo da bude apsolutno pokriven biciklističkim stazama.

Prvo SUV, pa onda svi ostali?

U nedelju se nije glasalo o zabrani, već o odvraćanju vozača automobila poznatih po skraćenici SUV (Sport Utiliti Vehicle) uz pomoć visokih cijena. Pošto joj je plan uspio, parkiranje takvih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ili na hibridni pogon, a težine veće od 1,6 tona (dvije tone za električna vozila) u centralnim djelovima Pariza u budućnosti će se utrostručiti – sa šest na 18 eura po satu.

Cijena za šest sati parkiranja u centru dostizaće čak 225 eura. Na periferiji će svaki započeti sat parkiranja biti tek nešto malo jeftiniji: dvanaest eura.

Otpor projektu pružao je francuski automobilski klub „40 miliona vozača“. Pokrenuta je onlajn-peticija „Zaustavite borbu protiv SUV-ova“, ali se ona u Parizu pokazala kao neuspješna.

Možda će drugačije biti u drugim gradovima, jer političari u Lionu, Bordou i Grenoblu, takođe razmatraju uvođenje skupljih taksi za parkiranje velikih automobila.

Kao i u drugim zemljama Evropske unije, SUV-ovi su i u Francuskoj veoma popularni. Prema podacima udruženja, skoro polovina novih registracija u prvoj polovini 2023. godine otpala je na tu klasu vozila. Auto-klub je uvjeren da je objava rata terencima samo početak. „Radi se o tome da se potpuno iskorijene takvi automobili.“

Cijenu će platiti turisti i posjetioci

Mala izlaznost od samo šest odsto pokazuje i da su mnogi u francuskoj prestonici bili prilično opušteni u vezi sa referendumom. To je zato što na udaru novih propisa neće biti stanovnici Pariza, kao ni preduzeća koja imaju sopstvena parking mjesta. Ne važi ni za taksiste na taksi-stajalištima, ni za zanatlije, a ni za zdravstvene radnike. Cijenu će platiti turisti i posjetioci, a računa se da je to oko 900.000 vozila.

U kampanji za „kaznenu taksu“ za velike automobile, za koju su se zalagala i francuska ekološka udruženja, gradonačelnica nije ukazivala samo na visoke emisije štetnih gasova tih vozila. Bezbjednost na putevima i bolja podjela „javnog prostora“ po njoj takođe govore protiv SUV-ova.

Prema gradskim vlastima, nesreće u kojima su učestvovali takvi terenci „dvostruko su smrtonosnije za pešake od onih u kojima su učestvovali obični automobili“.

Ideja o poskupljenju cijene parkiranja je, međutim, ideološki motivisana. „Referendum ima za cilj da pošalje poruku protiv pohlepe proizvođača automobila za profitom. To što namjerno prodaju sve veća, štedljivija i sve skuplja vozila ugrožava ekološku transformaciju“, poručivali su iz gradske uprave.

Pariska crveno-zelena koalicija

Otkako je preuzela dužnost, Idalgo je od ekološke politike stvorila politički brend. „Mi smo u sred faze promjena, a najteže u ovoj fazi jeste to što moramo da promijenimo svoje navike“, opisala je političarka svoja uvjerenja u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

Na lokalnom nivou taj koncept joj se do sada isplatio. Jeste Idalgo ostala na ispod dva odsto kao predsjednička kandidatkinja prije dvije godine, ali je zato na lokalnim izborima u proleće 2020. uspjela da pobijedi u drugom krugu sa svojom crveno-zelenom koalicijom.

Nove cijene nisu sve što očekuje vozače. Početkom 2025. u Parizu će stupiti na snagu zabrana vožnje za sva dizel-vozila proizvedena prije 2011. godine.

Taj primjer pokazao je inače i gde su (za sada) granice politike zabrana: prvobitno je trebalo da sva dizel-vozila u Parizu budu zabranjena od 1. januara 2024, ali Idalgo to nije uspjela da progura.

Zato jeste uspjela da progura da, nakon Olimpijskih igara na leto, maksimalna brzina na prometnom gradskom auto-putu „Periferik“ bude smanjena sa sadašnjih 70 na 50 kilometara na sat.

Bonus video: