Bugarski poljoprivrednici pridružuju se protestima farmera širom Evrope

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Bugarske Ventsislav Varbanov optužio je vladu da samo dodaje nove nepotrebne terete umjesto da traga za načinima da im postojeće terete umanji

2024 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stotine gnijevnih farmera izašle su danas na ulice Sofije, glavnog grada Bugarske, da ukažu na ono što smatraju "potpunim neuspjehom" vlade da se uhvati u koštac sa sve više izazova sa kojima se suočava poljoprivredni sektor u toj zemlji Evropske unije.

Demonstranti su pozvali ministra poljoprivrede Kirila Vateva da podnese ostavku jer nije održao obećanje da će olakšati birokatski teret na leđima poljoprivrednika i da će tražiti državnu kompenzaciju za njihove visoke troškove i smanjene prihode.

Bugarski farmeri se bune zbog istog onog što tišti njihove kolege širom Evrope, a to su dominacija regulative Evropske unije, teškoće koje proističu iz značajno uvećanih troškova za nabavku đubriva i energenata usljed rata Rusija i Ukrajine, kao i povećan uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz neevropskih izvora, prije svega Ukrajine, koji su preplavili lokalna tržišta i oborili cijene.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Bugarske Ventsislav Varbanov optužio je vladu da samo dodaje nove nepotrebne terete umjesto da traga za načinima da im postojeće terete umanji. Takođe je zatražio da se donese dugoročna poljoprivredna strategija zemlje.

"Želimo da znamo šta će biti sjutra, šta sledeće godine, šta za pet godina", rekao je on.

U međuvremenu, udruženje zemljoradnika je najavilo mogućnost da se njegovi članovi sjutra pridruže protestima - blokadom glavnih puteva uz pomoć traktora.

Bonus video: