Babišu odbijena žalba na tužbu da je sarađivao sa tajnom policijom

Institut za nacionalno sjećanje kaže da sačuvani dosijei sadrže jasne dokaze da je Babiš bio agent pod šifrovanim imenom "Bures" počev od 1982. godine. Bivši premijer Češke je to negirao

4133 pregleda 0 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

Bivšem populističkom premijeru Češke Andreju Babišu danas je odbijena žalba pred slovačkim Ustavnim sudom na optužbe da je sarađivao sa tajnom policijom iz komunističkog doba u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Babiš koji je rođen u Slovačkoj tužio je Institut za nacionalno sjećanje koji čuva dosijee tajne policije koja je djelovala u Čehoslovačkoj do pada komunizma.

U odluci suda od 1. februara, koja je objavljena danas, Ustavni sud Slovačke je potvrdio presude nižih sudova.

Iako su mnogi dokumeunti u međuvremenu uništeni, iz instituta kažu da oni koji su sačuvani sadrže jasne dokaze da je Babiš bio agent pod šifrovanim imenom "Bures" počev od 1982. godine, što je Babiš oštro negirao.

Okružni sud u glavnom gradu Bratislavi je prvobitno 2018. godine odbacio tužbu, ali je Ustavni sud naredio ponovno suđenje, obrazlažući da Institut ne može biti tužen, a tuženi bi trebalo da bude slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Okružni sud je zatim 2022. godine ponovo odbacio tužbu nakon čega je uslijedila slična presuda Vrhovnog suda u septembru prošle godine.

Babiš je to osporio tužbom Ustavnom sudu čijom je današnjom presudom taj slučaj okončan.

Babiš, koji je milijarder, trenutno je u češkoj opoziciji nakon što je njegov populistički centristički pokret ANO izgubio na parlamentarnim izborima 2021. godine.

Kandidovao se za češkog predsjednika na izborima u januaru prošle godine, ali je izgubio od Petra Pavela, penzionisanog vojnog generala.

Bonus video: