Albanci vraćaju „dug” Italiji

Italija će migrante slati u bivšu luku albanske mornarice

22630 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Obezbjeđenje u albanskoj luci Šengđin, Foto: Rojters
Obezbjeđenje u albanskoj luci Šengđin, Foto: Rojters

Albanska luka u kojoj je nekada bila smještena nacionalna mornarica spremna je da primi afričke, azijske i migrante sa Bliskog istoka koji će tamo biti poslati iz Italije u okviru dogovora koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava.

Dogovor, koji se očekuje da danas odobri albanski parlament, omogućiće Italiji da gradi centre za procesuiranje migranata na teritoriji ove balkanske države.

To je prvi primjer da jedna zemlja izvan Evropske unije prima migrante u ime jedne EU članice, navodi Rojters.

Albanija
foto: REUTERS

Migranti koji stignu u Italiju biće brodom prebačeni do bivše mornaričke luke Šengđin, sada popularne turističke destinacije na albanskoj jadranskoj obali. “Pozdravljam ovaj dogovor. Osjećam duhovnu obavezu jer su mi djeca odrasla u Italiji”, kazao je Mhil Marku, bivši albanski vojni oficir čije četvoro djece žive u Italiji. On je podsjetio na veliki broj Albanaca koji su emigrirali u Italiju zbog ekonomskog kolapsa nakon pada komunizma.

“Italija je bila tu za nas tokom najtežih dana u našoj istoriji 1990-ih, bila je albanski prozor i vrata”, kazao je za Rojters Marku koji živi u Šengđinu.

Iz Šengđina migranti će biti poslati u Gjader, gradić udaljen 15 minuta vožnje gdje će biti smješteni dok papiri ne budu obrađeni. Na obje lokacije i u Šengđinu i u Gjaderu radiće italijansko osoblje.

Prema dogovoru, ukupan broj migranata u Albaniji ne smije premašiti 3000.

Evropska komisija u Briselu je proglasila da dogovor ne predstavlja kršenje zakona EU, a Albanski ustavni sud je u ponedjeljak procijenio da je dogovor “u skladu sa ustavom”.

Međutim aktivisti za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da bi italijanski sudovi mogli imati teškoća u brzom procesuiranju zahtjeva za azil ljudi smještenih u drugoj zemlji, te da dugotrajni postupci mogu neopravdano opteretiti migrante. Visoki komesar UN za ljudska prava prošle nedjelje je izjavio da plan izaziva zabrinutost zbog proizvoljnog zadržavanja i životnih uslova za migrante.

Bonus video: