Rusija i Ukrajina obavile još jednu razmjenu ratnih zarobljenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je razmjena obavljena po formuli "100 prema 100" i spomenulo "humanitarno posredovanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata

1343 pregleda 2 komentar(a)
Reakcije ukrajinskih ratnih zarobljenika nakon razmjene, Foto: Reuters
Reakcije ukrajinskih ratnih zarobljenika nakon razmjene, Foto: Reuters

Rusija i Ukrajina su 8. februara razmijenile po 100 ratnih zarobljenika nakon posredovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je razmjena obavljena po formuli "100 prema 100" i spomenulo "humanitarno posredovanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da će vojnici koji se vraćaju biti podvrgnuti ljekarskim pregledima u Moskvi.

Na video snimku Ministarstva odbrane objavljenom na Telegramu vidi se kako vojnici ulaze u autobus i razgovaraju jedni s drugima i telefoniraju mobilnim telefonima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je objavio detalje o razmjeni na Telegramu.

"Još 100 Ukrajinaca je kod kuće u Ukrajini", rekao je Zelenski i objavio fotografije muškaraca umotanih u ukrajinske zastave.

Zelenski je zarobljenike koji se vraćaju opisao kao pripadnike Nacionalne garde, granične službe i Oružanih snaga Ukrajine.

"Većina su branioci Mariupolja", dodao je Zelenski, misleći na lučki grad koji su ruske snage zauzele u maju 2022. nakon tromjesečne opsade.

"Uvijek se sjećamo naših ljudi u zarobljeništvu, svih. Moramo sve vratiti. Radimo na tome svaki dan", rekao je Zelenski.

Ukrajinski koordinacioni komitet za ratne zarobljenike saopštio je da je 28 vojnika koji su se vratili povrijeđeno ili bolesno. Rečeno je da je 84 učestvovalo u odbrani Mariupolja. Drugi među njima služili su u djelovima regiona Donjecka i Luganska gdje su se vodile neke od najtežih borbi.

Posljednja razmjena održana je 31. januara i bila je jedna od najvećih od početka ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine. U njemu je učestvovalo 195 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga koji su zamijenjeni za 195 pripadnika ruske vojske, prema ruskim vlastima. Zelenski je rekao da je u razmjeni uključeno 207 osoba vraćenih u Ukrajinu.

Razmjena 31. januara bila je prva nakon pada vojnog transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti 24. januara. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, u avionu je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika i svi su poginuli. Ruski zvaničnici rekli su da je avion oborila Ukrajina.

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je prošle sedmice da je više puta tražila od Moskve da vrati tijela zarobljenika za koje je Rusija rekla da su poginuli u nesreći. Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da su pozivi ostali bez odgovora.

Kijev nije potvrdio tvrdnje Rusije da su njene snage oborile avion, ali je potvrdio da se sprema razmjena zarobljenika. Ukrajinske vlasti pozvale su na međunarodnu istragu o nesreći.

Bonus video: