EU odobrila da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu

Centralnim registrima biće zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udjela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom

2882 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU iskoristi za Ukrajinu.

"Savjet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registrara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU", piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR. Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je "imobilisana".

"Centralni registri koji posjeduju više od milion eura sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju koje se akumuliraju usljed restriktivnih mjera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode", navodi se u saopštenju.

Centralnim registrima biće zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udjela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

"Ova odluka otvara put Savjetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savjet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024", navodi se u saopštenju.

Bonus video: