Litvanija uputila notu Rusiji nakon što su se ministar kulture i drugi političari našli na potjernici

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije je saopštilo 14. februara da od Rusije zahtijeva "okončanje politički motivisanog progona građana Litvanije"

4905 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije uručilo je predstavniku ruske ambasade u Viljnusu diplomatsku notu, nakon što se ministar kulture Simonas Kairis našao na potjernici Moskve.

U saopštenju Ministarstva se navodi da se u noti izražava "snažan protest zbog nezakonitih radnji protiv građana Litvanije", nakon što je Moskva stavila ministra i druge političare na potjernice zbog uklanjanja spomenika iz doba Sovjetskog Saveza.

Ministarstvo je saopštilo 14. februara da od Rusije zahtijeva "okončanje politički motivisanog progona građana Litvanije".

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je dan ranije da su na listu stavljeni estonska premijerka Kaja Kalas i desetine zvaničnika iz ove i drugih baltičkih zemalja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Kalas stavljena na potjernicu zbog "oskrnuća istorijskog sjećanja".

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, Estonija, Letonija i Litvanija počele su da uklanjaju spomenike iz sovjetske ere.

Tri baltičke države pripojio je Sovjetski Savez 1940. godine. Okupirala ih je nacistička Njemačka prije nego što su ponovo pale pod vlast Moskve do ponovnog sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sve tri su sada članice Evropske unije i NATO-a i snažno podržavaju Ukrajinu nakon ruske invazije.

Bonus video: