Zemlje EU počele proces vraćanja migranata u Grčku

Evropska komisija preporučila je u decembru da zemlje članice EU postepeno nastave prebacivanje u Grčku ilegalnih migranata koji budu pristizali od 15. marta
69 pregleda 1 komentar(a)
migranti Grčka, Foto: Reuters
migranti Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 15:02h

Članice Evropske unije počele su proces vraćanja u Grčku migranata koji su u proteklih pet mjeseci u Evropu stigli preko te zemlje, u kojoj će biti i razmotreni njihovi zahtjevi za azil.

Prema pravilima EU, zahtjev za azil migranti moraju da podnesu u zemlji članici Unije na čije tlo prvo stupe, ali su ta pravila stavljena van snage kada su 2015. godine u Grčku pohrlile stotine hiljada ljudi, velikim dijelom izbjeglice iz Sirije.

Evropska komisija preporučila je u decembru da zemlje članice EU postepeno nastave prebacivanje u Grčku ilegalnih migranata koji budu pristizali od 15. marta.

Grčka služba za azil tvrdi da je stiglo više od 400 zahtjeva za vraćanje migranata, od čega je sedam prihvaćeno, prenose agencije.

Grčki ministar za migracije Joanis Muzalas rekao je da će se, kada je riječ o vraćanju migranata, raditi o malom broju ljudi. "Prihvatićemo nekoliko desetina ljudi u narednim mjesecima".

Kako je kazao, to će biti učinjeno pod uslovom da imamo odgovarajuće uslove da ih primimo.

Muzalas je naveo da je riječ o "simboličnom potezu" koji diktiraju obaveze Grčke kao članice EU.

Bonus video: