Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru

Utvrđuje se uzrok smrti, zatvorska uprava soapštila da se Navaljni osjećao loše nakon šetnje u petak i da je "gotovo odmah izgubio svijest"

48107 pregleda 208 reakcija 158 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2024. 15:06h

Ruska zatvorska uprava je saopštila da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, dugogodišnji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U saopštenju se navodi da Navaljni osjećao loše nakon šetnje u petak i da je "gotovo odmah izgubio svijest", prenosi Rojters.

Navode da je medicinsko osoblje pozvano, ali da nisu mogli da ga reanimiraju, kao i da se utvrđuje uzrok smrti.

Agencija Interfaks prenosi pozivajući se na saopštenje lokalne bolnice da su ljekari više od 30 minuta pokušavali da u zatvoru reanimiraju Navaljnog.

"Ljekari koji su došli u zatvor više od 30 minuta su nastavili postupak reanimacije kojeg su već sproveli zatvorski ljekari. Međutim, pacijent je umro", saopštila je bolnica u gradiću Labitnangiju, kod kaznene kolonije u kojoj je bio zatvoren Navaljni.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmič je objavila da je tamo otišao jedan od njihovih advokata.

Navaljni (47) je danas umro u zatvoru gdje je izdržavao 19-godišnju kaznu, saopštila je zatvorska služba i dodala da se utvrđuje uzrok smrti.

Višestruko osuđeni Navaljni je u zatvoru 40 kilometara sjeverno od Polarnog kruga držan pod "posebnim režimom". Na snimku iz zatvora u januaru izgledao je mršav i obrijane glave.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obaviješten o smrti Navaljnog u zatvoru, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenijela je novinska agencija TASS.

"Predsjednik (Rusije) je obaviješten", rekao je Peskov.

Navaljni (47) je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Osuđen je tada na dvije i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda što je opisao kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Potom je dobio još jednu zatvorsku od 19 godina koju je takođe opisao kao politički motivisanu.

On je do decembra 2023. godine bio zatvoren u "Zatvorskoj koloniji Broj 6" u Vladimirskom regionu istočno od Moskve, a zatim je bio premješten u kaznenu koloniju "sa posebnim režimom" sa najvišem nivoom bezbjednosti zatvora u Rusiji u Polarnom krugu.

Bonus video: