Portparolka: Tijelo Alekseja Navaljnog nije u mrtvačnici

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, umro je u zatvoru 16. februara, saopštila je lokalna filijala Federalne kazneno-popravne službe. Imao je 47 godina

33558 pregleda 57 reakcija 55 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Portparolka Alekseja Navaljnog rekla je da tijelo ruskog opozicionog lidera nije bilo u mrtvačnici u Salehardu, gradu blizu zatvora u kojem je Navaljni umro u petak, prenosi britanski medij Gardijan.

Portparolka Kira Jarmiš rekla je da su Navaljnijeva majka i advokat danas posjetili mrtvačnicu u kojoj im je zatvorska kolonija rekla da se nalazi Navaljnijevo tijelo.

"Mrtvačnica je zatvorena, a rečeno im je da njegovog tijela nema. Aleksejevo tijelo nije u mrtvačnici", rekla je Jarmiš na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru.

Porodica i bliski saradnici potvrdili su ranije danas smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Artiku i zatražili da se njegovo tijelo preda, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Portparolka Kira Jarmiš je pozivajući se na zvanično obavještenje dato Navaljnijevoj majci Ljudmili rekla je u objavi na društvenoj mreži Iks, da je kritičar Kremlja umro u takozvanoj zatvorskoj koloniji "Polarni vuk" 16. februara u 14.17 sati po lokalnom vremenu.

"Zaposleni u koloniji rekao je da se tijelo Navaljnog sada nalazi u Salehardu. Pokupili su ga istražitelji iz (zatvorske kolonije). Sada sprovode 'istraživanje'. Zahtijevamo da se tijelo Alekseja Navaljnog odmah preda njegovoj porodici", napisala je Jarmiš 17. februara.

Ranije je Novaja gazeta objavila da Ljudmila Navaljna putuje u kaznenu koloniju u gradu Harp, u regionu Jamalo-Nenec, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve..

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, umro je u zatvoru 16. februara, saopštila je lokalna filijala Federalne kazneno-popravne službe. Imao je 47 godina.

Kazneno-popravna služba je u saopštenju navela da se Navaljni nije osjećao dobro nakon šetnje i da je nakon toga izgubio svijest. Stiglo je vozilo hitne pomoći, pokušali su da ga oživi, ali je preminuo, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: