Čovjek koji se usudio da ismijava tiranina

Aleksej Navaljni se godinama rugao korumpiranom ruskom režimu i to je bilo njegovo najsnažnije oružje protiv samoljubivog ruskog lidera

22952 pregleda 85 reakcija 85 komentar(a)
Aleksej Navaljni tokom video saslušanja iz kaznene kolonije u Jamal-Nenetsu 11. januara 2024., Foto: Rojters
Aleksej Navaljni tokom video saslušanja iz kaznene kolonije u Jamal-Nenetsu 11. januara 2024., Foto: Rojters

Tirani i diktatori su navikli na kritike, na to da ih osuđuju i preziru. Krici njihovih žrtava im ne znače ništa. Kletve i suze porodica i prijatelja čiji su voljeni odvedeni, zatvarani, mučeni i ubijani se prihvataju kao svojevrsna bolesna potvrda njihove moći, okrutnosti i nečovječnosti.

Ono što jedan prosječni, nasilni tiranin ne može da podnese je ismijavanje. A Vladimir Putin, predsjednik Rusije optužen za ratne zločine i masovna ubistva, nije izuzetak od tog mračnog pravila. Putin sebe doživljava krajnje ozbiljno. Izgleda da uopšte nema nikakav smisao za humor.

Samopreispitivanje je njemu strano koliko i vuku samilost. A ipak, on je u suštini sam po sebi apsurd - jedan mali čovjek na prevelikoj funkciji.

Sa protestnog skupa ispred ruske ambasade u Parizu u petak
Sa protestnog skupa ispred ruske ambasade u Parizu u petakfoto: REUTERS

Da li je ruganje razlog zbog kojeg je Aleksej Navaljni, Putinov najglasniji i najpoznatiji kritičar, na kraju ubijen? Bog zna koliko je puta, tokom mnogo godina, ovaj hrabri aktivista za slobodu, demokratiju, pravednost i pravdu isprovocirao i rugao se korumpiranom kasapinu iz Kremlja. U jednom precizno dokumentovanom incidentu 2020, Putinovi agenti su osumnjičeni da su bezuspješno pokušali da ga ubiju koristeći nervni agens novičok. Nekako je preživio.

To je bio veliki talenat Navaljnog: preživljavanje. Stalno su mu prijetili, hapsili ga, prebijali i zlostavljali, zastrašivali njegovu porodicu i prijatelje, u najmanju ruku maltretirali njegove pristalice. Međutim, on nije odustao. Nastavljao je i onda kada bi se mnogi drugi odlučili na tišinu, egzil i bezbjednost. Nakon trovanja, liječen je u Njemačkoj, ali je onda zapanjivši sve odlučio da se vrati u Rusiju i nastavi borbu.

Naravno da ga je Putin ponovo uhapsio - odmah po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi. Od tada je bio iza rešetaka, odnedavno u kaznenom gulagu poznatom kao “Polarni vuk” u Arktičkom krugu. Premješten je tamo u decembru kako bi nastavio služenje zatvorske kazne u uslovima “specijalnog režima”. Tada su izražene bojazni za njegovo zdravlje i bezbjednost. Uslovi u toj koloniji, koja je okružena smrznutom tundrom, su krajnje brutalni.

Međutim, njega nije ubilo vrijeme. Navaljni je bio izuzetno jak. Dokazao je to u više navrata. Otvorena je zvanična istraga o uzroku njegove smrti, saopštile su ruske vlasti. Međutim, njihove laži su notorne, njihov beskonačan prezir prema činjenicama i istini je epskih razmjera. Bilo kakva istraga o vlastitom ponašanju od strane Putinovog režima je vjerodostojna i posvećena koliko i intervju Takera Karlsona. Drugim riječima, to je prevara.

Razlog zašto je smrtna kazna izvršena u ovom konkretnom trenutku možda ima najviše veze sa ismijavanjem - sa Navaljnijevom posljednjom oštrom parodijom o nadmenom, samoljubivom, puritanskom, patetično nesigurnom Putinu i njegovim sluganjskim režimom

Navaljni je možda ponovo otrovan. Njegov navodni iznenadni gubitak svijesti nakon vježbi na otvorenom ukazuje da je tako nešto moguće. Možda je zlostavljan. Možda je fizički napadnut. Njegova majka je kazala da je, kada ga je vidjela u ponedjeljak, bio “živ, zdrav i veseo”. Prirodna smrt djeluje prilično nevjerovatno.

Ipak kakvom god metodom je ubijen Navaljni, razlog zašto je smrtna kazna izvršena u ovom konkretnom trenutku možda ima najviše veze sa ismijavanjem - sa Navaljnijevom posljednjim oštrom parodijom o nadmenom, samoljubivom, puritanskom, patetično nesigurnom Putinu i njegovim sluganjskim režimom. Dogodila se prošlog mjeseca tokom njegovog pojavljivanja preko video poziva iz kaznene kolonije Jamalo-Nenets.

Iscrpljen, obrijane glave, Navaljni je ismijavao ponižavajuću reakciju režima na ozloglašenu “golišavu žurku” u kojoj su učestvovali bogati Moskovljani. Bogati i slavni užesnici žurke su kritikovani jer su se provodili u trenutku kada, zahvaljujući Putinovoj katastrofalnoj “specijalnoj vojnoj operaciji”, toliko mladih Rusa gubi život u rovovima istočne Ukrajine.

Putinu su navodno pokazane skandalozne fotografije sa tog događaja. Čak je i on vidio koliko je to izgledalo loše. Noćni klub je zatvoren, a vojni poziv je uručen reperu Nikolaju Vasiljevu, koji je prisustvovao žurci noseći samo čarapu na svom polnom organu. Kao čuvar tradicionalih, konzervativnih ruskih vrijednosti i samoproglašeni nasljednik careva, Putin prosto nije mogao da toleriše takvu vrstu zabave.

“Jeste li imali žurku?”, upitao je Navaljni zatvorske zvaničnike tokom sudske video konferencije. “Vjerovatno ste imali golišavu žurku”, kazao je. Čak se i sudija nasmijao. To zapravo nije bilo ništa strašno, ali Putin to ne vidi tako. Još jednom se, nepopravljivi, neobuzdani Navaljni, uprkos svemu što mu je Putin uradio, zafrkavao na njegov račun. Bio je to Navaljni koji se još jednom prkosno zadnji smijao.

Tako je jadni Putin odlučio da mu to zaista i bude posljednji smijeh u životu.

Da li se to zaista tako dogodilo? Imajući u vidu veoma dugačku listu iznenadnih smrti među Putinovim protivnicima i kritičarima, jedna stvar djeluje sigurno: potpuna, gola, ružna istina neće biti poznata sve dok ovaj tiranin napokon ne bude svrgnut ili ubijen.

Prošle godine šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, koji je prijetio pobunom, raznijet je u avionu - do ove nedjelje, on je bio posljednja među Putinovim poznatijim žrtvama. Samo u Britaniji njegovi atentati i pokušaji ubistava uključuju Aleksandra Litvinjenka u Londonu i Sergeja Skripalja u Solsberiju. Bilo je i brojnih drugih ubistava - političara, novinara, biznismena, pravnika - ne računajući hiljade nevinih ubijenih u Ukrajini, Gruziji i Čečeniji.

Bilo bi utješno misliti da će ovaj posljednji zločin izazvati narodni ustanak protiv Putinove diktature i dovesti do svrgavanja tiranina. Bilo bi lijepo misliti da će Putin biti zbačen na namještenim predsjedničkim “izborima” na kojima je on jedini kandidat. Međutim, stvari ne funkcionišu tako u represivnoj zatvorskoj državi Putin-lend.

Lako je osuditi Putina, vrištati i bijesniti zbog njegovih zločina, zahtijevati njegovo hapšenje, tražiti da snosi odgovornost. Međutim, to je smisleno moguće samo izvan te zemlje. Za Ruse, možda bi bilo mudrije i bezbjednije da slijede tužni hrabri primjer Navaljnog. Da se smiju tiraninu. Rugaju budali. Mali Putin je klovn. On je smiješan, apsurdan. Šala je na njegov račun.

Članak je preuzet iz “Gardijana”

Prevod: N.B.

Bonus video: