Španija: Kad turisti postanu pošast

Turisti ostavljaju silne pare u Madridu, Barseloni, na Balearskim i Kanarskim ostrvima. Ali, tamošnji stanovnici sve teže plaćaju podivljale stanarine i preživljavaju u okruženju koje je usmjereno na turiste

4699 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oskar Vilasante (62) je snimatelj i već 26 godina stanuje u madridskoj četvrti Lavapijes. To je živa četvrt gdje borave i madridski umetnici i doseljenici, ali i ta četvrt se sve brže mijenja.

Vilasante je srcem i dušom pristalica španskog socijaldemokratskog premijera Pedra Sančeza, pogotovo jer je najavio drastičnu promjenu u španskom turizmu.

Pandemija je pokazala koliko je opasno zavisiti od gostiju koji možda hoće, a možda i neće doći.

Ali prošle godine je u Španiju došao rekordan broj stranih gostiju – oko 85 miliona, 19 odsto više nego u godini pre toga i 1,9 odsto više nego 2019, dakle prije nego što je korona počela. Tako je i vlada prestala da govori o nekim promjenama.

„Mnogo toga se najavljivalo, ali na kraju je sve više investicionih firmi koje tu u Lavapijesu kupuju čitave zgrade. Cio grad se uljepšava kako bi bio privlačniji za investitore i imućne turiste. A to nije nikakva politika koja ide na ruku građanima“, kaže Vilasante.

Stanari napolje, turisti dobrodošli!

Najbolji primjer je Vilasanteu doslovce pred nosom: susjednu zgradu planira da kupi firma Elix Rental Housing. Do sad su u zgradi decenijama živjele madridske porodice, zgradi su možda potrebni popravke, ali su i stanarine iz nekih davnih vremena pa su još za svačiji džep.

Firmi u vlasništvu njemačko-španske AltamarCAM takvi stanari ne trebaju. Prvo će drastično povećati stanarine jer žele da obnove zgradu i iznajmljuju apartmane imućnim turistima.

Udruženje stanara te madridske četvrti najavljuje proteste i tu je i Vilasante aktivan. No svima se čini da je to borba Don Kihota protiv vjetrenjača: koliko god se oni žalili što turisti uništavaju autentični život njihove četvrti, njihove omiljene restorane i pijace, tako uvijek slušaju da Španija bez turista ne može.

Samo u Madrid je prošle godine došlo 14 miliona gostiju, gotovo trećina više nego u godini prije toga, i tamo su ostavili 15 milijardi eura.

Glavni grad Španije se trudi da ponudi što više turistima. Osim kulturnih znamenitosti tamo je niz odličnih restorana, luksuznih prodavnica, a uskoro će dobiti i pistu za trke Formule 1.

Mnogo toga raduje i građane Madrida, a rekordna sezona prošle godine je zaslužna što je cio BDP Španije neočekivano narastao za 2,5 odsto.

Pretrpana Barselona

No to ima i cijenu o kojoj govore građani kao što je Vilasante: „Katalonija i Andaluzija su nedeljama u vanrednom stanju zbog suše. Poljoprivrednici protestuju jer ne mogu više navodnjavati polja, ali turisti mogu trošiti vode koliko im je volja.“

No najgore je što cijele gradske četvrti nestaju i pretvaraju se u naselja apartmana. To je već gorući problem Barselone. Donedavna gradonačelnica tog grada Ada Kolau je povela krstaški pohod protiv AirBnB-a i sličnih portala za iznajmljivanje stanova turistima.

Ali i nakon osam godina na čelu grada je rezultat skroman. Barselona sa svojih 1,6 miliona stanovnika je 2023. ugostila 26 miliona turista, a mnogi građani tog grada nemaju novce da plaćaju podivljale stanarine, niti jela u tamošnjim restoranima.

Poplavu turista već odavno žele da obuzdaju i na Balearskim i Kanarskim ostrvima, a čak problema imaju i gradovi koji donedavno nisu bili glavno odredište turista, kao što su Sevilja ili Malaga.

Kod svih tvrdnji da su turisti odlučujući ekonomski faktor, u Barseloni se već vidi da tolike rijeke turista privlače i organizovane bande. Prošle godine je za 27 odsto građana tog grada sigurnost bila najveći problem, a i Madrid strahuje da bi uskoro i njega mogla zadesiti ta sudbina.

„To je još raj u poređenju s Parizom!“

I to je relativno: Lili Roz je Francuskinja koja studira u Madridu i kaže nam da je „u poređenju s Parizom, u Madridu pravi raj“.

No daleko joj je veći problem da u Madridu nađe smještaj koji može da plati. „Već postoje ogromne liste čekanja“, žali se studentkinja.

Kaže da poznaje koleginicu sa Islanda koja jednu sobu u stanu gazdarice već plaća 850 eura mjesečno.

Stari stanar četvrti Lavapijes nam mora priznati da i on ima koristi od turista koji dolazi. Otvaraju se dobri restorani, lijepe prodavnice, a zbog više policije je i manje prosjaka i narkomana koji su se mogli prije vidjeti.

„Ali radi se o nekoj pravoj mjeri“, misli Oskar Vilasante. A pravu mjeru je i političarima teško da nađu kad će i ove godine rijeke turista doći u njegov grad.

Bonus video: