Julija Navaljna: Nije sramota uraditi malo, sramota je ne uraditi ništa, sramota je dozvoliti da vas uplaše

"Moj suprug nije mogao da bude slomljen, zato ga je Putin ubio"

7073 pregleda 13 komentar(a)
Julija Navaljna učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu, Belgija, Foto: Reuters
Julija Navaljna učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu, Belgija, Foto: Reuters

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna, obećala je u videu objavljenom danas da će nastaviti djelo svog supruga optužujući predsjednika Rusije, Vladimira Putina, da ga je "ubio".

"Prije tri dana Vladimir Putin je ubio mog supruga, Alekseja Navaljnog. Putin je ubio oca moje djece. Sa njim (Putin) je želio da ubije našu nadu, našu slobodu, našu budućnost", rekla je ona u videu objavljenom preko društvenih mreža.

Dok je bio u zatvoru Navaljni je bio maltretiran, odsiječen od svijeta, ali ipak nije odustao, rekla je ona.

"Moj suprug nije mogao da bude slomljen, zato ga je Putin ubio", rekla je Julija Navaljna.

Obećala da će njen tim otkriti ko je izvršio taj zločin i pod kojim okolnostima.

"Nastaviću djelo Alekseja Navaljnog. Nastaviću za našu zemlju, sa vama. I pozivam vas sve da budete uz mene... Nije sramota uraditi malo, sramota je ne uraditi ništa, sramota je dozvoliti da vas uplaše", rekla je ona.

Ona je poručila da treba da se ujedine da bi jednim udarcem udarili Putina, njegove prijatelje, nasilnike, poslušnike, one koji mu laskaju, i ubice koji žele da parališu Rusiju.

Navaljna, koja živi u izgnanstvu, danas treba da se sastane u Briselu sa ministrima spoljnih poslova EU.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik predsJednika Vladimira Putina, umro je u petak u arktičkom zatvoru, gdje je služio kaznu od 19 godina. Njegova smrt izazvala je jake emocije širom svijeta.

Njegovoj majci nije dozvoljen pristup njegovom tijelu ni danas, treći uzastopni dan da ona pokušava sa svojim advokatima da dođe do tijela sina, prenio je tim preminulog opozicionara.

Tim Navaljnog optužuje Kremlj da ga je ubio i da sada pokušava da prikrije tragove.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, rekla je da je Istražni komitet zadužen u Rusiji za glavne istrage, saopštio da su produžene "provjere" vezane za smrt Navaljnog, bez dodatnih detalja.

Ona je prenijela da im je rečeno da uzrok njegove smrti još nije utvrđen i poručila da lažu, da odugovlače i da to čak ni ne kriju.

Prema Jevgeniju Smirnovu, advokatu specijalizovane nevladine organizacije, ruski istražitelji mogu da do 30 dana legalno drže tijelo osobe umrle u zatvoru. On je rekao da čak i poslije toga vlasti mogu da odluče da li da otvore krivičnu istragu, da li da idu u nove manipulacije i zadrže telo "koliko žele".

Majka opozicionara i jedan advokat već su u subotu otišli do kaznene kolonije 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve da pokušaju da preuzmu njegovo tijelo.

Po ruskim zatvorskim vlastima Aleksej Navaljni je umro u petak pošto mu je naglo pozlilo poslije šetnje.

Bonus video: