Bajden razmatra dodatne sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

SAD i Evropska unija već su primijenile niz sankcija protiv Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

3690 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas da razmatra dodatne sankcije Rusiji, tri dana poslije smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Već imamo sankcije, ali smo u procesu razmatranja dodatnih", rekao je Bajden novinarima i ponovio da ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra odgovornim za smrt Navaljnog u petak u zatvoru u Arktičkom krugu Rusije.

SAD i Evropska unija već su primijenile niz sankcija protiv Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

Borelj: Putin će morati da odgovara

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj danas je u Briselu, poslije sastanka sa udovicom Navaljnog, poručio da će Putin "morati da odgovara" za smrt tog opozicionog lidera.

"Izrazili smo najdublje saučešće EU Juliji Navaljni. Vladimir Putin i njegov režim će morati da odgovaraju za smrt Alekseja Navaljnog", rekao je Borelj poslije sastanka sa udovicom, koja se i obratila na sastanku ministara inostranih poslova EU u Briselu.

Ali, "kao što je Julija rekla, Rusija nije Putin i Putin nije Rusija", rekao je Borelj.

Borelj
Boreljfoto: Reuters

Ministri su ustali i dugo aplaudirali udovici protivnika Kremlja na kraju njenog kratkog govora, dodao je Borelj.

Prema diplomatskim izvorima, Julija Navaljna je ministrima ponovo potvrdila svoju posvećenost nastavku borbe protiv režima koji je doveo do smrti njenog muža.

"Aleksej Navaljni je bio heroj i umro je kao heroj", rekla je ona i zatražila da EU u kaznenim mjerama više cilja na okruženje Vladimira Putina i "korumpirane oligarhe" koji ga podržavaju.

Nekoliko ministara založilo se danas, prije početka sastanka, za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

EU je već uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi, ukupno 12, a sprema se da usvoji i 13. paket uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Bonus video: