Kina nudi Orbanu bezbjednosnu saradnju

Potez Pekinga dolazi u trenutku kada je odnos Mađarske sa saveznicima u EU i NATO na niskom nivou

12073 pregleda 1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Rojters
Viktor Orban, Foto: Rojters

Kina je ponudila da podrži dugogodišnjeg strateškog partnera Mađarsku u oblasti javne bezbjednosti, izlazeći iz okvira trgovinskih i investicionih odnosa, na rijetkom sastanku sa premijerom Viktorom Orbanom u trenutku kada se NATO bori da proširi svoju mrežu u Evropi.

Kina se nada produbljavanju bezbjednosnih veza sa Mađarskom dok ove dvije zemlje obilježavaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa, kazao je ministar za javnu bezbjednost Vang Siaohong Orbanu prošle nedjelje, prenijela je novinska agencija Sinhua.

Vang Siaohong
foto: REUTERS

Tokom posjete Budimpešti, Vang je kazao da se nada da će takvi napori biti “novi vrhunac u bilateralnim odnosima poput borbe protiv terorizma i transnacionalnih zločina.

U saopštenju povodom susreta sa Vangom u petak, Orbanov portparol je saopštio da je premijer kazao da je “poštovanja sve manje u međunarodnoj diplomatiji, ali da je uvijek postojalo između Mađarske i Kine.

„Pregovaračke strane su skrenule pažnju na važnost bezbjednosti i stabilnosti”, kazao je portparol.

Vang se, takođe, sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom, a potpisana su dokumenta o saradnji u oblasti bezbjednosti i sprovođenja zakona, prenijela je agencija Sinhua, ali nije iznijela više detalja.

Bezbjednosna uvjerenja Kine upućena su u trenutku dok Mađarska, saveznica Rusije, posljednjih deset godina tokom vladavine Orbana radi na smanjenju zavisnosti od zapada. Mađarska se takođe u posljednje vrijeme i opire pritisku za širenja NATO-a u Evropi.

Mađarska je jedina NATO država koja nije ratifikovala ulazak Švedske u bezbjednosni blok.

Kina kritikuje NATO, naročito nakon što je ovaj vojni savez prošle godine saopštio da Peking ugrožava njegove interese, bezbjednost i vrijednosti “ambicijama i prisilnim politikama”.

Kineski državni mediji NATO nazivaju “ozbiljnim” izazovom za globalni mir i stabilnost, ističe Rojters.

Bezbjednosni pakt sa Mađarskom predstavlja diplomatsku pobjedu Kine u EU, dok blok preispituje svoje odnose sa drugom po veličinim ekonomijom u svijet zbog ljudskih prava, trgovinskog disbalansa i ruske invazije na Ukrajinu.

Sve veća naklonost ove centralnoevropske zemlje prema Pekingu već je stvorila razdor u zajedničkom stavu EU.

U nekoliko navrata Mađarska je bila po strani ili se protivila stavovima EU prema Kini kada su u pitanju teme poput ljudskih prava, i pozdravila je kineske investicije uprkos pozivu EU članicama da svoje odnose sa Kinom usklade sa onima bloka.

U Mađarskoj se nalazi najveća logistička i proizvodna baza kompanije Huavej izvan Kine, uprkos upozorenjima Evropske komisije da ovaj telekomunikacioni gigant predstavlja rizik za bezbjednost EU.

Od 2016. godine, kompanija Huavej je uspostavila partnerstvo sa firmom za veštačku inteligenciju Yitu Technology sa sjedištem u Šangaju kako bi radili na rješenjima za pametne gradove koja bi unaprijedila javnu bezbjednost i policijski rad korišćenjem vještačke inteligencije i nadzora.

Mađarska će uskoro biti domaćin prvog evropskog pogona kineskog proizvođača automobila BYD (002594.SZ).

Bonus video: