RSE: Putin unaprijedio visokog službenika zatvora nakon smrti Navaljnog

U julu 2023. na sudskom ročištu doznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljnom ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština. Kremlj negira da su unapređenja povezana sa smrti Navaljnog

8386 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je visokog službenika zatvora u kome je prije nekoliko dana umro ruski opozicinar Aleksej Navaljni.

Zamjenik šefa zatvorske službe FSIN Valerij Bojarinev unaprijeđen je u general-pukovnika ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, objavio je danas na Telegramu da je Bojarinev lično odgovoran za mučenje Navaljnog u zatvoru.

"To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje", ocijenio je Ivan Ždanov oko unapređenja Bojarineva.

U julu 2023. na sudskom ročištu doznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljnom ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština.

Zatvorenici obično mogu svojim novcem kupovati šta im treba u prodavnici pri zatvoru.

Prema navodima Ždanova, novoimenovani general-pukovnik odgovoran je i za druga zlostavljanja kritičara Kremlja.

Za unapređenje se doznalo juče kada je predsjednički ukaz objavljen u pravnoj bazi podataka. Uz njega, još trojica zvaničnika za sprovođenje zakona unaprijeđeni su u čin generala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da su ta unapređenja povezana sa smrti Navaljnog, ocjenjujući da je riječ o normalnoj proceduri.

Aleksej Navaljni (47) je umro u petak u sibirskom zatvoru gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora. Srušio se tokom šetnje dvorištem i umro uprkos pokušajima da se oživi.

Bonus video: