Počelo prijevremeno glasanje za izbore u Rusiji u okupiranim oblastima Ukrajine

Vladimir Putin, koji je na vlasti od 1999. godine, neće se suočiti sa stvarnom opozicijom tokom izbora, i to bi trebalo da mu garantuje novi šestogodišnji mandat u Kremlju

3268 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prijevremeno glasanje za ruske predsjedničke izbore u martu počelo je u okupiranim oblastima Ukrajine, gdje sukob ulazi u treću godinu, kao i u udaljenim regionima Rusije, najveće zemlje u svijetu.

Izbori, koji se u ostatku Rusije održavaju 14. marta, odvijaju se u pozadini zabrane kritikovanja ofanzive Moskve u Ukrajini i poslije smrti u zatvoru opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Vladimir Putin, koji je na vlasti od 1999. godine, neće se suočiti sa stvarnom opozicijom tokom izbora, i to bi trebalo da mu garantuje novi šestogodišnji mandat u Kremlju.

Iako nijednom nezavisnom kandidatu nije bilo dozvoljeno da se suoči sa Putinom, veliki odziv birača je važan za Kremlj, kako bi se pokazalo jedinstvo ljudi koji stoje iza predsjednika Putina.

Šef okupirane zone ukrajinskog regiona Zaporožje, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana i kojeg je imenovao Kremlj, objavio je na društvenim mrežama fotografiju vojnika na improvizovanom biračkom mjestu.

Region Zaporožja, koju su ruske snage zauzele u martu 2022. poslije početka invazije na Ukrajinu 24. februara, nalazi se u zoni borbenih dejstava.

Malo je informacija o organizaciji glasanja u drugim oblastima koje je Moskva okupirala od ofanzive koja je pokrenuta prije dvije godine.

Vlasti su, međutim, dale detalje o tome kako su poslale helikoptere i motorne sanke da pokupe glasove izolovanih birača.

Ruska izborna komisija je spomenula upotrebu „helikoptera i terenskih vozila“ za organizovanje privremenih biračkih mjesta za šačicu sibirskih birača.

U oblasti Habarovsk, na ruskom Dalekom istoku, članovi izborne komisije su doputovali helikopterom do izolovane meteorološke stanice „Kur“ kako bi prikupili glasove dvoje zaposlenih u toj stanici.

U sibirskoj arktičkoj oblasti Saha, članovi izborne komisije vozili su se pet sati terenskim vozilom da bi stigli do udaljene zajednice na ostrvu Bolšoj Begičev u Laptevskom moru. Na tom području je bilo četiri glasača.

Bonus video: