Saradnica Navaljnog: Bio je na listi zarobljenika za razmjenu, trebalo da bude oslobođen

"Početkom februara Putinu je ponuđeno da ubicu, oficira FSB Vadima Krasikova, koji služi kaznu za ubistvo u Berlinu, razmijeni za dva američka državljana i Alekseja Navaljnog“, tvrdi Marija Pevčih

8359 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni bio je blizu oslobađanja u razmjeni zarobljenika i to u trenutku kada se dogodila njegova smrt, tvrdi Marija Pevčih, saradnica Navaljnog, prenosi Rojters.

U obraćanju na Jutjubu, Pevčih je rekla da su Navaljni i dva državljana SAD bili na spisku onih koji će biti razmijenjeni za Vadima Krasikova, ubicu iz ruske službe bezbjednosti FSB, koji služi doživotnu kaznu u Njemačkoj.

Pevčik nije navela imena tih američkih državljana. Rojters podsjeća da su Sjedinjene Države rekle da pokušavaju vratiti Evana Gerškoviča, reportera Volstrit džornala i Pola Vilana, bivšeg američkog marinca.

„Aleksej Navaljni bi mogao da sjedi na ovom mjestu upravo sada, baš danas. Ne govorim figurativno, to je moglo i trebalo da se desi“, dodaje Pevčih.

„Navaljni je trebalo da izađe narednih dana jer smo dobili odluku o njegovoj razmjeni. Početkom februara Putinu je ponuđeno da ubicu, oficira FSB Vadima Krasikova, koji služi kaznu za ubistvo u Berlinu, razmijeni za dva američka državljana i Alekseja Navaljnog“, navela je.

Njemačka vlada je navela da su obaviješteni navedenim tvrdnjama, ali ih trenutno ne može komentarisati, rekao je portparol na konferenciji za medije u Berlinu, prenosi Rojters.

Pevčih je rekla da ima potvrdu da su pregovori o razmjeni bili u završnoj fazi 15. februara uveče.

Navaljni je, tvrdi ona, ubijen dan kasnije jer Putin nije mogao da toleriše pomisao da je slobodan.

Pevčih je rekla da su saveznici Navaljnog od početka rata u Ukrajini radili na planu da ga izvuku iz Rusije u okviru razmjene zatvorenika u kojoj su učestvovali "ruski špijuni u zamjenu za političke zatvorenike".

Ona je rekla da su uložili očajničke napore i pokušali da pronađu posrednike, da su se čak približili pokojnom Henriju Kisindžeru, ali je rekla da zapadne vlade nisu pokazale neophodnu političku volju.

„Zvaničnici, američki i njemački, klimali su glavom u znak razumijevanja. Pričali su koliko je važno pomoći Navaljnom i političkim zatvorenicima, rukovali su se, obećavali i ništa nisu uradili", kazala je Pevčih.

Bonus video: