Sveštenik na meti Ndrangete

Otac Palamara je prije večernje mise posumnjao da je osveštano vino otrovano

10617 pregleda 0 komentar(a)
Otac Feliće Palamara, Foto: Facebook
Otac Feliće Palamara, Foto: Facebook

Sveštenik u jednoj parohiji na jugu Italije u trenutku kada je htio da popije gutljaj vina iz crkvenog pehara primijetio je da u njemu ima izbjeljivača u incidentu za koji se smatra da je povezan sa mafijom, piše britanski "Gardijan".

Otac Feliće Palamara osveštao je pehar vina i vode prije večernje mise u subotu u crkvi u Ćesanitiju, malom gradu u regionu Kalabrije, kada je osjetio čudan miris. Misa je prekinuta, a laboratorijski testovi su kasnije potvrdili da je mješavina sadržala i izbjeljivač, usljed čega je otvorena policijska istraga.

Palamara, koji je često govorio protiv Ndrangete, mafijaške organizacije iz Kalabrije, kazao je za lokalne medije da je primio nekoliko prijetnji smrću, a proteklih mjeseci u dva navrata mu je vandalizovan automobil.

Sveštenik, koji sada ima policijsku pratnju, objavio je na društvenim mrežama: "Moja osveta se zove ljubav, moj štit je praštanje, moj oklop milost... neću posustati pred preprekama niti će me uplašiti tama".

Lokalni biskup Atilo Nostro je, kako prenosi „Gardijan” kazao da dioceza „prolazi kroz patnju zbog zastrašivanja koje nema nikakve veze sa normalnim hrišćanmskim životom parohija”. „Iz tog razloga apelujem na hrišćanske zajednice da ih ne obeshrabri ovaj jezik nasilja. Ne smijemo se predati pred takvom logikom, dozvoliti sebi da nas iskušavaju nelagoda i bijes”.

Palamara nije jedini lokalni sveštenik koji je na meti navodnih prijetnji mafije. Otac Frančesko Pontoriero, iz parohije San Basilio Manjo, našao je mrtvu mačku na automobilu kad se vraćao sa večere u Ćesanitiju.

U Italiji nije neuobičajeno da sveštenici žive uz policijsku pratnju, podsjeća britanski list i kao primjer navodi oca Mauricija Patričela sveštenika iz Kaivana u blizini Napulja koji se godinama bori protiv mafijaškog kriminala i ima dva tjelohranitelja.

Bonus video: