Sud u Rusiji na dvije i po godine zatvora osudio borca za ljudska prava Olega Orlova

Orlov je optužen za diskreditaciju ruske vojske u kolumni pisanoj za francusko onlajn izdanje "Mediapart", a kažnjen je u oktobru poslije prvog suđenja. Novčana kazna je bila relativno blaga kazna i tužioci su tražili novo suđenje

3906 pregleda 7 komentar(a)
Orlov u sudnici, danas u Moskvi, Rusija, Foto: Reuters
Orlov u sudnici, danas u Moskvi, Rusija, Foto: Reuters

Veteran u borbi za ljudska prava u Rusiji, Oleg Orlov, osuđen je u utorak na moskovskom sudu na dvije i po godine zatvora pošto je proglašen krivim za diskreditaciju ruskih oružanih snaga u suđenju koje su međunarodni posmatrači osudili kao politički motivisano.

Sedamdesetogodišnji Orlov je više od dvije decenije bio jedan od lidera grupe za ljudska prava Memorijal. Ta organizacija dobila je Nobelovu nagradu za mir 2022, godinu dana pošto je zabranjena i raspuštena u Rusiji.

Tužilaštvo je tražilo od okružnog suda Golovinski u Moskvi da Orlova osudi na dvije godine i 11 meseci zatvora tereteći ga za višestruko "diskreditovanje" ruske vojske zbog invazije na Ukrajinu.

"Sud je utvrdio krivicu Orlova i odredio kaznu od dvije godine i šest meseci... u kaznenoj koloniji opšteg režima", rekao je sudija.

Dok je sudija čitao presudu, sjedokosi aktivista namignuo je svojoj supruzi, koleginici Tatjani.

On je potom, pošto je priveden u sudnici, zamolio suprugu da mu priđe.

"Tanja, obećala si mi!" rekao joj je kada je ona počela da plače.

Oko 200 pristalica čekalo je u hodniku ispred sudnice da se oprosti od njega.

Orlov je optužen za diskreditaciju ruske vojske u kolumni pisanoj za francusko onlajn izdanje "Mediapart", a kažnjen je u oktobru poslije prvog suđenja.

Novčana kazna je bila relativno blaga kazna i tužioci su tražili novo suđenje.

Dok su drugi aktivisti bežali od sve oštrije represije, Orlov je ostao u Rusiji, rekavši da je "korisniji" tu nego u inostranstvu.

Orlov, čije je ponovljeno suđenje počelo 16. februara, u ponedjeljak je došao u sudnicu držeći primjerak romana Franza Kafke "Proces", o čovjeku koji je uhapšen i kome je suđeno po optužbama koje mu nisu bile poznate.

On je nedavno za AFP rekao da mu je karijera koju je proveo radeći na istorijskom sjećanju na zločine u Sovjetskom Savezu i kršenje ljudskih prava u modernoj Rusiji – posebno na Sjevernom Kavkazu – nije dala drugog izbora osim da vodi kampanju protiv ofanzive na Ukrajinu.

Organizacija Memorijal se etablirala kao ključni stub ruskog građanskog društva čuvanjem sjećanja na žrtve komunističke represije i kampanjom protiv kršenja ljudskih prava.

Organizaciju su zvanično rasformirale ruske vlasti krajem 2021. i dobila je Nobelovu nagradu za mir 2022. zajedno sa vodećom ukrajinskom grupom za ljudska prava i veteranskim bjeloruskim aktivistom.

Bonus video: