Obred za Navaljnog u crkvi koja zdušno podržava rat

U posljednjoj u nizu opstrukcija povodom sahrane saveznici ruskog opozicionara kazali su juče da su nepoznate osobe blokirale njihove napore da angažuju pogrebni auto

22032 pregleda 63 reakcija 18 komentar(a)
Crkva Ikone Bogorodice u Moskvi, Foto: Rojters
Crkva Ikone Bogorodice u Moskvi, Foto: Rojters

Aleksej Navaljni je bio hrišćanin koji je osudio invaziju na Ukrajinu kao ludački poduhvat izgrađen na lažima. Međutim, crkva u kojoj će biti organizovana njegov pogrebni obred davala je donacije ruskoj vojsci i svesrdno reklamirala svoju podršku ratu.

Nakon borbe majke Navaljnog, koji je iznenada preminuo 16. februara u zatvoru, da joj ruske vlasti konačno predaju tijelo sina, njegove pristalice su ove nedjelje saopštile da će sahrana biti održana danas u crkvi Ikone Bogorodice blizu mjesta gdje je opozicionar nekada živio na jugoistoku Moskve. Poslije obreda Navaljni će biti sahranjen na obližnjem groblju.

U posljednjoj u nizu opstrukcija povodom sahrane saveznici Navaljnog kazali su juče da su nepoznate osobe blokirale njihove napore da angažuju pogrebni automobil. Rojtersov novinar je ranije juče primijetio snažno prisustvo policije u blizini crkve.

Zaposleni postavljaju detektore za metal na groblju Borisovskoje gdje će biti sahranjen Navaljni
Zaposleni postavljaju detektore za metal na groblju Borisovskoje gdje će biti sahranjen Navaljnifoto: REUTERS

Supruga Navaljnog, Julija, kazala je ove nedjelje da nije sigurna da će taj događaj proteći mirno i da policija neće hapsiti pristalice njenog muža. Advokati su savjetovali one koji planiraju da prisustvuju sahrani da smanje rizik tako što neće nositi transparente, majice sa natpisima ili nasijedati na bilo kakve “provokacije”.

Ukoliko sahrana bude održana, tokom pogrebne ceremonije se ne očekuje da bude priče o njegovoj borbi protiv Vladimira Putina i rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Naime, crkva je u proteklih dvije nedjelje u objavama na društvenim mrežama nedvosmisleno izrazila podršku svog sveštenstva i kongregacije ratu u Ukrajini.

Na jednom snimku, sveštenik i još jedan muškarac su prikazani kako stoje ispred NIVA džipa blizu crkve. Neidentifikovani muški glas kaže da je vozilo kupljeno doniranim sredstvima za pomoć “našim ratnicima” u Ukrajini i želi im pobjedu i bezbjedan povratak.

Na drugom snimku, prikazano je osam djevojčica polaznica nedjeljne crkvene škole, od kojih svaka nosi vojničku kapu, kako nastupaju povodom nacionalnog praznika Dana branitelja otadžbine.

U ranijim objavama na društvenim mrežama, koje je pregledao Rojters, prikazani su vjernici u crkvi kako prikupljaju novac za kupovinu dronova, toplog veša i drugih predmeta za ruske vojnike. Volonteri su pleli kamuflažne mreže, a djeca pisala pisma podrške vojnicima - tipični izrazi podrške širom Rusije u vrijeme kada Putin naglašava potrebu za nacionalnim jedinstvom, a Crkva pruža punu podršku ratu.

Glavni sveštenik u crkvi Ikone Bogorodice je Anatolij Rodinov, 71, u čijoj biografiji se navodi da je kao mladić bio poručnik u sovjetskoj vojsci.

Kritičari ruskih crkvenih poglavara, koji su uveli specijalnu molitvu za rusku pobjedu u Ukrajini i izbacili sveštenike koji se umjesto toga mole za mir, tvrde da aktivnosti crkve Rodinova ukazuju da je on čvrsto usklađen sa porukama Kremlja.

“Nadam se da će samo izgovoriti propovijed i da neće reći ništa u svoje ime iznad groba Alekseja”, kazala je Ksenija Lučenko, analitičarka vjerskih pitanja iz Njemačke komentarišući učešće sveštenika u sahrani.

Navaljni je u par navrata govorio o svojim vjerskim osjećanjima, a jedna od njegovih posljednjih pravnih borbi je bila da mu dozvole da u ćeliji ima Bibliju i knjigu psalama. “Većina ljudi su ateisti, a ja sam bio militantni ateista. Ali sada sam vjernik, i to mi pomaže jer je sve postalo lakše”, kazao je on 2021.

„Manje preispitujem, imam manje dilema, postoji knjiga (Biblija) koja jasno kaže šta treba uraditi u određenoj situaciji. Nije se uvijek lako toga pridržavati, ali generalno govoreći, ja se trudim”.

Bonus video: