U Francuskoj prvi miting ekstremne desnice pred izbore za Evropski parlament u junu

Stranka Žordana Bardele favorit na izborima, prema anketama u Francuskoj

3910 pregleda 2 komentar(a)
Marin Le Pen i Žordan Bardela, Foto: Reuters
Marin Le Pen i Žordan Bardela, Foto: Reuters

U Francuskoj je danas, 100 dana prije izbora za Evropski parlament, održan prvi miting ekstremne desnice, Nacionalnog okupljanja, čiju listu predvodi mladi Žordan Bardela i čija je stranka favorit na izborima, prema anketama u Francuskoj.

Bardela (28) izabrao je Marsej za svoj prvi miting.

"Ono što su naši lideri i Evropska unija izazvali jedinstvom da idu ruku pod ruku, predstavlja veliko brisanje Francuske", rekao je on na skupu pred 5.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, "brisanje" Francuske predstavlja propadanje na unutrašnjem planu, ali i u Evropi i u svijetu.

Bardela
Bardela foto: Reuters

Bardela je za to okrivio politiku centrističkog predsjednika Francuske Emanuela Makrona, kojeg je nazvao "velikim brisačem".

Na skupu je bila liderka ekstremne desnice Marin Le Pen, koja je osudila Makronov "cinizam" koji vjeruje da će "naći politički spas stavovima o ratu".

Le Penova je aludirala na nedavnu Makronovu izjavu da nije isključena mogućnost slanja kopnene vojske u Ukrajinu, koja se više od dvije godine suočava sa ruskom invazijom.

Sa skupa
Sa skupafoto: Reuters

Prema anketama, Nacionalno okupljanje bi na izborima 9. juna za Evropski parlament, moglo da osvojio od 28 do 30 odsto glasova.

Istovremeno sa tim političkim mitingom, u Marseju je održan skup oko 600 ljudi koji su došli da izraze svoje protivljenje politici Nacionalnog okupljanja.

Bonus video: