Orban i Tramp se sastaju 8. marta na Floridi

Desničarski orjentisanog Orbana koji se često nalazi u sukobu sa EU i kojeg su zbog kampanje protiv imigracija i poteza da pravosuđe, medije i nevladine organizacije stavi pod veću kontrolu države, Tramp je opisao kao "velikog lidera"

2997 pregleda 0 komentar(a)
Orban govori na ekonomskom forumu danas u Budimpešti, Foto: Reuters
Orban govori na ekonomskom forumu danas u Budimpešti, Foto: Reuters

Premijer Mađarske, Viktor Orban, sastaće se 8. marta na Floridi sa bivšim predsjednikom Sjedinjenih Država, Donaldom Trampom, nakon što je ranije podržao Trampove napore da se vrati ove godine na predsjedničku poziciju.

Desničarski orjentisanog Orbana koji se često nalazi u sukobu sa EU i kojeg su zbog kampanje protiv imigracija i poteza da pravosuđe, medije i nevladine organizacije stavi pod veću kontrolu države, Tramp je opisao kao "velikog lidera".

Orbanovu konzervativnu politiku prema porodici također su hvalile populističke ličnosti u Sjedinjenim Državama, a Mađarska je posljednjih godina bila domaćin sastanaka "CPAC"-a, Konferencije konzervativne političke akcije. Narednog mjeseca ponovo će biti domaćini ove konferencije.

Mađarski premijer, koji je odbio da pošalje oružje Ukrajini i održava bliske ekonomske veze s Rusijom od invazije 2022. godine, više puta je govorio da samo povratak Trampa u Bijelu kuću može donijeti mir u Ukrajini.

"Nije kockanje, već zapravo klađenje na jedinu razumnu šansu, da se mi u Mađarskoj kladimo na povratak predsjednika Trampa", rekao je Orban na ekonomskom forumu.

"Jedina šansa svijeta za relativno brz mirovni sporazum je politička promjena u Sjedinjenim Državama, a to je povezano s tim ko je predsjednik."

Trump, koji ponovo pokušava da se kandiduje na predsjedničku poziciju, izazvao je bijes među zapadnim saveznicima prošlog mjeseca nakon što je nagovijestio da Sjedinjene Države možda neće zaštititi NATO saveznike koji ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

Orban kaže da će američki predsjednički izbori ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti ključni, jer se konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno boriti za "ponovno osvajanje" institucija u Vašingtonu i Briselu od liberala koji, prema njemu, prijete zapadnoj civilizaciji.

Mađarski premijer koji se na vlasti nalazi od 2010. godine, suočio se s tenzijama s administracijom predsjednika Džozefa Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte oko ratifikacije članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle sedmice odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u alijansi.

Bonus video: