Vrhovni sud Rusije potvrdio odluku: Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predsjedničkim izborima

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama Nadeždin je rekao da će se žaliti na presudu

6055 pregleda 6 komentar(a)
Nadeždin, Foto: Reuters
Nadeždin, Foto: Reuters

Vrhovni sud Ruske federacije danas je potvrdio odluku kojom je opozicionom političaru Borisu Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predstojećim predsjedničkim izborima, koji treba da budu održani sredinom marta.

Nadeždin, koji je član gradskog vijeća Dolgoprudnija u Moskovskoj oblasti i koji je bio nominovan kao kandidat za predsjednika od strane partije Građanske inicijative, poznat je kao otvoreni protivnik rata u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama Nadeždin je rekao da će se žaliti na presudu kojom mu je zabranjena kandidatura.

Partija koja mu je pružila podršku, Građanske inicijative, nema poslanika u državnoj Dumi a ruski izborni zakon nalaže da kandidati koji su nominovani od strane vanparlamentrnih stranaka moraju da sakupe barem 100.000 validnih potpisa, da bi im se mogla registrovati kandidatura.

Nadeždin je uspio da sakupi 105.000 potpisa, međutim Ruska centralna izborna komisija je proglasila više od 9.000 potpisa sa spiska nevažećim i time ga automatski diskfalifikovala iz trke za predsjednika.

Po ruskim zakonima potencijalnim kandidatima može biti poništeno najviše pet odsto potpisa za kandidaturu.

Do sada je četvorici kandidata, uključujući i trenutnog predsjednika Vladimira Putina, potvrđena kandidatura za predsjedničke izbore koji su zakazani za 15-17. mart. Nijedan od trojice Putinovih protivkandidata se ne smatra stvarnim opozicionim predstavnikom, jer svi imaju svojevrsnu podršku Kremlja.

Bonus video: