Rusi ponizili Njemce tajnim snimkom

Kremlj tvrdi da presretnuti razgovor njemački oficira u kojem razgovaraju o vojnim tajnama nudi dokaz o kolektivnoj umiješanosti zapada u rat u Ukrajini

21539 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Britanski vojnici su “na terenu” u Ukrajini i pomažu Kijevu da ispaljuje rakete “storm šedou” dugog dometa, navode ruski mediji pozivajući se na procurjeli tajni razgovor u kojem su učestvovali oficiri njemačkih vazduhoplovnih snaga.

Kremlj tvrdi da procurjeli sminak pokazuje direktnu umiješanost “kolektivnog zapada” u ratu u Ukrajini, dok britanski zvaničnici zbog otkrića izražavaju nezadovoljstvo prema njemačkoj vojsci.

U audio snimku, koji je u petak objavila Margarita Simonjan urednica kanala RT a čiju je autentičnost potvrdila Njemačka, čuju se oficiri Luftvafea kako razgovaraju u tome kako njemačke “taurus” rakete mogu biti korištene u pokušaju da se uništi Krimski most koji povezuje Rusiju i okupirani Krim.

Ukrajinski vojnici vježbaju sa australijskim i britanskim snagama u Istočnoj Angliji
Ukrajinski vojnici vježbaju sa australijskim i britanskim snagama u Istočnoj Anglijifoto: REUTERS

Tokom razgovora general pukovnik Ingo Gerharc, načelnik Luftvafea, opisuje kako Britanija sarađuje sa Ukrajinom u razmještanju raketa “storm šedou” protiv ciljeva koji su udaljeni do 150 milja iza ruskih linija.

“Kada je u pitanju planiranje misije, znam kako to rade Englezi... oni to rade kroz podršku van borbenog okruženja. Takođe imaju nekoliko ljudi na terenu, oni rade tako, Francuzi ne”, kaže Gerharc na snimku.

Kremlj je, kako prenosi Rojters, saopštio da snimak pokazuje da njemačke oružane snage razgovaraju o planovima za napad na rusku teritoriju, i doveo u pitanje to da li njemački kancelar Olaf Šolc drži situaciju pod kontrolom.

“Treba da utvrdimo da li Bundesver to radi na svoju inicijativu. Zatim je pitanje koliko je moguće kontrolisati Bundesver i koliko Šolc kontroliše situaciju. Ili je to sve to dio politike njemačke vlade”, kazao je juče Dmitrij Peskov. Istakao je da su oba scenarija “veoma loša”. Oba ponovo naglašavaju direktnu umiješanost država kolektivnog zapada u konflikt oko Ukrajine”.

Mada su reakcije saveznica na curenje snimka bile skromne, analitičari tvrde da će objavljivanje vjerovatno zategnuti odnose budući da se radi o velikom bezbjednosnom proboju i otkriva razmjere njemačke nevoljnosti da se previše uključi u rat, ističe agencija Rojters.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: REUTERS

Njemačka je u posljednje vrijeme imala nekoliko ponižavajućih curenja informacija, a vlasti su krajem 2022. uhapsile jednog zaposlenog u njemačkoj obavještajnoj službi pod sumnjom da špijunira za Rusiju.

“Ovaj hibridni napad ima za cilj da izazove nestabilnost i podjele”, kazao je juče portparol njemačke vlade. “A to je upravo ono što nećemo dozvoliti. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima”.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner kazao je juče za njemački list “Handelsblat” da je curenje presretnutog snimka “poziv na buđenje”. “Ovo je poziv na buđenje da smo Putinova meta”, kazao je on govoreći o snimku kao dijelu hibridnog napada Rusije.

Ipak, autentičnost 38-minutnog razgovora, koji se dogodio prije dvije sedmice na relativno nebezbjednoj platformi Webex, ne dovodi se u pitanje. “Gardijan” navodi da je izgleda došlo do hakerskog upada ruskih aktera koji su snimak proslijedili urednici RT-a koja ga je u petak objavila na Telegramu.

Kritičari su osudili činjenicu da se o vojnim tajnama razgovara preko platforme kakva je Webexm, navodeći da da to pokazuje sistemsko potcjenjivanje bezbjednosnih prijetnji u Njemačkoj. Jedan učesnik razgovora se uključio iz svoje hotelske sobe u Singapuru, potvrdili su zvaničnici.

Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas je za "Tajms" kazao da ovaj incident pokazuje da Njemačka "niti je bezbjedna, niti pouzdana"

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka kazao je novinarima da je curenje stvar koju Njemačka treba da istraži i da će Britanija nastaviti da zajedno sa Njemačkom podržava Ukrajinu. Ipak, on je dodao da je Britanija prva zemlja koja je poslala Ukrajini precizne rakete dugog dometa. “I podstičemo naše saveznike da učine to isto”.

Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas je međutim za “Tajms” kazao da ovaj incident pokazuje da Njemačka “niti je bezbjedna, niti pouzdana”.

Tobijas Elvud, bivši zamjenik britanskog ministra odbrane, kazao je da je curenje ponižavajuće za Berlin, mada je istakao za BBC da je Rusija vjerovatno već znala za britansko prisustvo imajući u vidu razmjere njenih špijunskih aktivnosti.

Međutim to ne “treba da spriječi ozbiljne razgovore u diplomatskim koridorima između Njemačke i Britanije i NATO-a, kao i zašto se to uopšte dogodilo”, dodao je Elvud.

Britanija je u utorak prošle nedjelje potvrdila prisustvo “malog broja ljudi” u Ukrajini, mada nije precizirala kakvi su im zadaci.

To je uslijedilo nakon što je Šolc prošlog ponedjeljka saopštio da neće poslati “taurus” rakete Ukrajini jer bi to zahtijevalo prisustvo Njemaca i bili angažovani “na kontroli ciljeva”. Upozorio da Berlin na taj način rizikuje da postane “učesnik u ratu” čak iako bi ti vojnici bili stacionirani u Njemačkoj.

“Gardijan” navodi da na snimku, Gerharc i trojica njemačkih oficira razgovaraju o odbijanju kancelara i načinima kako bi se to moglo zaobići. Dolaze do zaključka da su brza isporuka i upotreba raketa u bližoj budućnosti mogući samo ukoliko su uključeni njemački vojnici. Obuka ukrajinskih vojnika da rukuju sistemom “taurus”, kako bi se izbjeglo slanje njemačkih vojnika na ukrajinsku teritoriju, takođe je jedna od mogućnosti, ali bi za to bile potrebni mjeseci pripreme.

Taurus rakete imaju duži domet od raketa “strom šedou” i “skalp”, njihovog francuskog ekvivalenta koji ima domet od 300 milja.

U razgovoru, njemački oficiri raspravljaju o potencijalnim vrstama ciljeva za “taurus”, uključujući “most na istoku” za koji se navodi da je teško dostupan sa stubovima koji su “relativno mali”. Opis odgovara strateškom Krimskom mostu, ključnom pravcu snabdijevanja za Krim, i koji, uprkos brojnim pokušajima da se bombarduje, Ukrajinci do sada nijesu uspjeli da unište. Njemački oficiri zaključuju da bi tehnički bilo izvodljivo uništiti most, ali bi moglo biti potrebno “10 do 20 raketa”.

Roderih Kizveter, stručnjak za odbranu opozicione Demohrišćanske unije, izjavio je da je Rusija objavila snimak u ovom trenutku da bi “osujetila isporuku njemačkih taurus raketa”. Takođe je kazao da je snimak objavljen i “kako bi se javna rasprava odvratila” od drugih tema, uključujući smrt Alekseja Navaljnog.

“Rusi su se uznemirili kada je Olaf Šolc prošle godine promijenio kurs u vezi s isporukom borbenih tenkova ‘leopard 2’”, naveli su analitičari iz Eurointelidžensa. “Sada žele da se uvjere da će se držati stava u vezi sa raketama ‘taurus’”.

Bonus video: