Mosad obučavao turskog špijuna u Beogradu?

U Turskoj uhapšeno sedmoro osumnjičenih za prodaju informacija izraelskoj obavještajnoj službi

10574 pregleda 2 komentar(a)
Ali Jerlikaja, Foto: Reuters
Ali Jerlikaja, Foto: Reuters

Turska policija uhapsila je sedam osoba, uključujući i jednog privatnog detektiva, osumnjičene da su prodavali informacije izraelskoj obavještajnoj službi Mosad, saopštila je juče turska obavještajna služba.

Detektiv, koji je bivši javni službenik, osumnjičen je za prikupljanje informacija o kompanijama i osobama sa Bliskog istoka u Turskoj, stavljajući uređaje za praćenje i nadzor, navela je obavještajna služba MIT.

Na snimku koji je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova prikazana je policija kako upada u domove u Istanbulu i zapljenjuje oružje, drogu i elektronske uređaje. “Nikada nećemo dozvoliti da špijunske aktivnosti budu sprovođene unutar granica naše zemlje. Hvataćemo ih jednog po jednog i privoditi pravdi”, objavio je na mreži X ministar inostranih poslova Ali Jerlikaja.

Turskog detektiva je, prema saopštenju MIT-a, Mosad obučavao u Srbiji u Beogradu i primao je isplate u kriptovaluti.

Jedan turski sud je u januaru naredio hapšenje 15 osoba i deportaciju još osam zbog sumnji da su povezani sa Mosadom i da su targetirali Palestince koji žive u Turskoj. Turska je u februaru privela sedam osumnjičenih da su prodavali informacije Mosadu.

Turska je upozorila Izrael na “ozbiljne posljedice” ukoliko pokuša da lovi pripadnike Hamasa koji žive izvan palestinske teritorije, uključujući i Tursku.

Bonus video: