Zalužnji ambasador u Britaniji

Predsjednik Ukrajine odobrio kandidaturu bivšeg glavnokomandujućeg oružanih snaga

8266 pregleda 1 komentar(a)
Zelenski je generalu dodijelio odlikovanje “heroj Ukrajine”, Foto: Rojters
Zelenski je generalu dodijelio odlikovanje “heroj Ukrajine”, Foto: Rojters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je odobrio kandidaturu bivšeg vojnog šefa Valerija Zalužnjeg za ambasadora u Velikoj Britaniji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poslalo je zahtjev britanskoj strani za saglasnost”, navelo je Ministarstvo, a prenio Rojters.

Zalužnji, kojeg veliki broj Ukrajinaca smatra nacionalnim herojem zbog predvođenja ratnih napora Ukrajine tokom potpune ruske invazije, smijenjen je u februaru.

Zelenski je smijenio Zalužnjeg nakon višemjesečnih spekulacija o razdoru između njih dvojice. Njega je zamijenio komandant kopnenih snaga Oleksandr Sirski, koji se smatra bliskim predsjedniku.

Ukrajina nije imala ambasadora u Britaniji otkako je Zelenski otpustio bivšeg izaslanika Vadima Pristajka u julu 2023. godine nakon što je javno kritikovao predsjednika.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps danas je posjetio Kijev, objavio je Zelenski na društvenoj mreži X.

“Glavna tema razgovora bila je jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i kapaciteti dugog dometa, kao i zadovoljavanje drugih hitnih potreba za oružjem i municijom i razvoj zajedničke proizvodnje oružja”, naveo je Zelenski.

Rojters je prenio da Zalužnjeg nije bilo na fotografijama koje je predsjednik objavio.

Tenzije između Zalužnjeg i Zelenskog pojavile su se u novembru nakon što je vrhovni komandant objavio komentar u britanskom list “Ekonomist”, rekavši da je rat zapao u ćorsokak i da će samo tehnološki napredak Ukrajini omogućiti da ostvari ciljeve oslobađanja okupirane teritorije.

Kabinet Zelenskog je odbacio tu procjenu o situaciji na bojnom polju.

Bonus video: