Češka prikupila novac za hitnu isporuku 800.000 komada municije u Ukrajinu

Ukupno se procjenjuje da je Češka uspjela da prikupi 1,5 milijardu dolara za municiju koju su njeni stručnjaci iz Ministarstva i vojne industrije uspjeli da ugovore u trećim zemljama koje ostaju anonimne, zato što je za mnoge od njih isporuka njihove municije u Ukrajinu politički osjetljiva tema

2854 pregleda 5 komentar(a)
Pavel u reazgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Foto: Reuters
Pavel u reazgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Foto: Reuters

Češka inicijativa da se kupi 800.000 komada municije u trećim zemljama obezbijedila je cijelu potrebnu sumu i narednih nedjelja poslaće municiju Ukrajini, saopštio je danas češki predsjednik Petr Pavel.

"Jutros je novac do potrebne sume za nabavku sve municije, dakle 800.000 komada, pokrila Norveška. Sledeći korak učiniće češka Vlada koja će potpisati memorandum. Sada će zavisiti samo od vještine naših firmi i Ministarstva odbrane da cio proces ubrza", kazao je Pavel tokom posjete regionu Centralne Češke.

U inicijativu Češke da se u trećim zemljama nabavi 500.000 komada municije kalibra koji koristi NATO i 300.000 sovjetskog kalibra uključilo se 18 zemalja, ali predsjednik Pavel nije želio da pominje pojedinačno koliko je koja dala.

Ukupno se procjenjuje da je Češka uspjela da prikupi 1,5 milijardu dolara za municiju koju su njeni stručnjaci iz Ministarstva i vojne industrije uspjeli da ugovore u trećim zemljama koje ostaju anonimne, zato što je za mnoge od njih isporuka njihove municije u Ukrajinu politički osjetljiva tema.

"Ukrajini je sada potrebna pomoć više nego ikad. Drago mi je što smo u stanju da sarađujemo sa partnerima u cijelom svijetu da pružimo pomoć. Mogu da garantujem da će ove godine Ukrajini biti isporučene stotine hiljada komada municije", rekao je Fijala.

Predsjednik Češke Petr Pavel saopštio je ranije na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu da je Češka našla u kojim trećim zemljama bi mogla da se nabavi ta količina municije, jer evropski magacini su prazni, a koja bi u roku od nekoliko nedjelja mogla da bude isporučena u Ukrajinu ukoliko se za to nađu pare.

U inicijativu su se odmah uključile Danska i Kanada, malo poslije Njemačka i Francuska, a na kraju Norveška.

Bonus video: