Poraz irske vlade na referendumu o porodici i 'ulozi žene u kući'

Irska vlada vodila je kampanju da građani na oba referenduma glasaju 'za', tvrdeći da bi se izmjenama uklonio seksistički jezik i prošlirila zaštita porodice. Protivnici su tvrdili da je formulacija izmjena bila loše osmišljena, a to je argument koji je izgleda dobio na snazi u posljednjim danima kampanje

2723 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Leo Varadkar izjavio danas da je irska vlada poražena na dvostrukom referendumu o promjeni ustava, na kome su građani glasali da ne žele da mijenjaju onaj njegov dio u kome, između ostalog, piše da je ženama mjesto u kući.

Varadkar je saopštio da je prema prvim rezultatima jasno da su građani na referendumima glasali protiv predloženih promjena ustava, prenosi Asošiejted pres.

U Irskoj su juče, na Međunarodni dan žena, održana dva referenduma, na jednom su se građani izjašnjavali da li su za uklanjanje definicije prema kojoj je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da li žele da se izbriše dio ustava u kojem piše da je ženama mjesto u kući.

"Naša je odgovornost bila da ubijedimo većinu ljudi da glasaju 'za', a mi to očigledno nismo uspjeli", rekao je Varadkar.

Irska vlada vodila je kampanju da građani na oba referenduma glasaju 'za', tvrdeći da bi se izmjenama uklonio seksistički jezik i prošlirila zaštita porodice.

Protivnici su tvrdili da je formulacija izmjena bila loše osmišljena, a to je argument koji je izgleda dobio na snazi u posljednjim danima kampanje.

Pobjeda opcije "za" promjenu ustava, smatrana je mogućom, jer su ankete sprovedene prije referenduma pokazivale da većina građana želi pomenute izmjene.

Međutim, tokom cijelog dana glasanja zabilježena je niska izlasnost, a u nekim djelovima izašlo je i manje od 30 odsto registrovanih glasača.

Bonus video: