„Kijevu treba oružje, ne bijele zastave”

Stoltenberg povodom izjave pape Franja kazao da bi predaja Ukrajinaca bila tragedija i opasna za sve

9883 pregleda 89 reakcija 32 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Rojters
Jens Stoltenberg, Foto: Rojters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno je juče stavio do znanja da se ne slaže sa komentarima pape Franja da Ukrajina treba da ima “hrabrost bijele zastave” i pregovara o okončanju rata koji je izazvala ruska invazija.

Na pitanje o papinoj izjavi, Stoltenberg je u intervjuu za Rojters kazao: “Ako želimo rješenje trajnog mira kroz pregovore, način da do toga dođemo jeste da pružimo vojnu podršku Ukrajini”.

U razgovoru u NATO sjedištu u Briselu, Stoltenberg je kazao da je “ono što se dešava za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom na frontu”.

Na pitanje da li njegova reakcija znači da sada nije vrijeme za priču o bijeloj zastavi, Stoltenberg je kazao: “Nije vrijeme za priču o predaji Ukrajinaca. To bi bila tragedija za Ukrajince. Takođe bi bilo opasno za sve nas”.

papa Franjo
foto: Reuters

Papina izjava data u intervjuu za švajcarski RSI, naišla je na žestoke kritike Kijeva. Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da zemlja “nikada neće podići nijednu drugu zastavu” osim državne plavo-žute zastave.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je komentar poglavara Katoličke crkve rekavši da se on na taj način upušta u “virtuelnu medijaciju”.

Iz Vatikana je saopšteno da poglavar Rimokatoličke crkve nije govorio “o prestanku rata kapitulacijom već pregovorima”.

Kremlj je juče saopštio da je poziv pape Franja na pregovore za okončanje rata u Ukrajini prilično razuman i da je Rusija spremna da sjedne za pregovarački sto, ali da Kijev odbacuje pregovore usljed pogrešnog stava da Zapad može poraziti Ukrajinu.

Ako želimo rješenje trajnog mira kroz pregovore, način da do toga dođemo jeste da pružimo vojnu podršku Ukrajini, kazao je Stoltenberg

“Sasvim je razumljivo da on govori u prilog pregovorima”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Nažalost i izjave pape i izjave drugih strana, uključujući i našu, nedavno su naišle na oštro odbijanje”.

Stoltenberg se u intervjuu za britansku agenciju distancirao od izjave francuskog premijera Emanuela Makrona da zapadni saveznici ne treba da odbace mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

“NATO ne planira da pošalje trupe u Ukrajinu. NATO nije strana u konfliktu, niti NATO saveznice”, kazao je Stoltenberg.

On je dodao da čak i kada bi neka od članica NATO-a pojedinačno poslala trupe u Ukrajinu, to bi pogodilo savez kao cjelinu zbog obaveze članica o kolektivnoj odbrani.

Na pitanje da li je Makron pogriješio kada je govorio o o “strateškoj neodređenosti” u vezi sa mogućim slanjem zapadnih trupa u Ukrajinu, Stoltenberg je rekao: “Mislim da je važno da se konsultujemo i da imamo zajednički pristup ovim važnim temama jer se tiču svih nas”.

Bonus video: