Tramp: Nisam kritikovao Mej, San nije objavio velike stvari koje sam rekao o njoj

Mej je učtivo izrazila neslaganje s Trampovim upozorenjem da bi njen plan za Bregzit mogao da ugrozi sporazum o slobodnoj trgovini SAD i Velike Britanije poslije Bregzita
0 komentar(a)
Donald Tramp, Tereza Mej, Foto: Reuters
Donald Tramp, Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2018. 14:44h

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je danas da nije kritikovao britansku premijerku Terezu Mej u intervjuu tabloidu San u kojem je doveo u pitanje njen plan za Bregzit i pohvalio njenog unutarpartijskog rivala Borisa Džonsona.

Na zajedničkoj konferenciji za medije na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, Tramp je danas rekao da "ima puno poštovanja" za Terezu Mej i da će njemu "biti u redu" svaki način izlaska Velike Britanije iz EU, prenosi Asošiejted pres.

On je dodao da San nije objavio "velike stvari" koje je rekao o Mej u tom intervjuu.

Mej je učtivo izrazila neslaganje s Trampovim upozorenjem da bi njen plan za Bregzit mogao da ugrozi sporazum o slobodnoj trgovini SAD i Velike Britanije poslije Bregzita.

Navela je da njen plan obezbjeđuje platformu za "ambiciozan" trgovinski sporazum dvije države.

Tramp je sinoć, po dolasku u Veliku Britaniju, rekao za San da će britanski plan o trgovinskim odnosima s EU poslije Bregzita "vjerovatno ubiti" dogovore o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Londona.

U intervjuu je takođe pohvalio rivala Mej u Konzervativnoj stranci, doskorašnjeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, za kog je rekao da ne sumnja da bi mogao da bude "veliki premijer".

Šef Bijele kuće je danas naveo da će Mej donijeti odluku o Bregzitu, a da je on uvjerava da SAD "mogu da trguju" i da "nemaju nikakva ograničenja" u pogledu trgovine s Velikom Britanijom.

Mej je pohvalila snagu povezanosti SAD i Velike Britanije.

"Isključivo je naša odgovornost da osiguramo da transatlantsko jedinstvo opstane", kazala je britanska premijerka.

I Tramp i Mej su naveli da se nadaju skorom postizanju bilateralnog trgovinskog sporazuma.

Bonus video: