Moldavija odbacuje tvrdnju separatista o napadu dronom kao provokaciju

U Kišinjevu je portparol Vlade Daniel Voda rekao novinarima da "vlasti u Kišinjevu, u kontaktu sa ukrajinskom stranom, ne potvrđuju nikakav napad na pridnjestrovsku regiju"

3191 pregleda 1 komentar(a)
Moldavija (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Moldavija (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Moldavije odbacila je tvrdnje u ruskim i pridnjestarskim medijima da je u napadu dronom 17. marta uništen vojni helikopter na zemlji u otcijepljenom regionu.

Novinski portali povezani sa separatistima i kanali Telegram objavili su fotografije i video snimke navodne olupine ruskog jurišnog helikoptera i citirali samozvano Ministarstvo državne sigurnosti Pridnjestra da je helikopter udario dron kamikaza.

"Incident je pokušaj izazivanja straha i panike u regionu. Prikazana oprema ne radi već nekoliko godina", navodi se u saopštenju vladinog biroa za reintegraciju Moldavije.

U Kišinjevu je portparol Vlade Daniel Voda rekao novinarima da "vlasti u Kišinjevu, u kontaktu sa ukrajinskom stranom, ne potvrđuju nikakav napad na pridnjestrovsku regiju".

Voda je dodao da, "nakon pregleda video snimaka i razmjene informacija, saopštavamo da je predmetni incident pokušaj izazivanja straha i panike u regionu".

Incident prijavljen oko 16:30 dogodio se na dan kada su stanovnici Pridnjestrovske regije glasali na ruskim predsjedničkim izborima, na šest biračkih mjesta koja je Rusija otvorila na lijevoj strani Dnjestra, uprkos protivljenju vlade u Kišinjevu.

Bonus video: