Životni standard u Njemačkoj najgori od Drugog svjetskog rata kao posljedica rata u Ukrajini

Neuspješna zaštita njemačke industrije od rasta cijena energenata mogla bi da pretvori ovu deceniju u izgubljenu za Njemačku i da dalje potpomogne jačanje krajnje desnice, stoji u izvještaju

12635 pregleda 43 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Energetski šok koji je izazvala ruska invazija na Ukrajinu prouzrokovao je najveći pad životnog standarda u Njemačkoj još od Drugog svjetskog rata i pad ekonomske proizvodnje koji se može porediti sa finansijskom krizom 2008, pokazale su procjene bivših ekonomskih savjetnika njemačke vlade.

U zajedničkom izvještaju kreiranom kako bi pokazao dubinu ekonomske krize u Njemačkoj istaknuto je da su realne zarade u zemlji tokom 2022. pale na nivo na kojem nisu bile od 1950, piše britanski Guardian.

Neuspješna zaštita njemačke industrije od rasta cijena energenata mogla bi da pretvori ovu deceniju u izgubljenu za Njemačku i da dalje potpomogne rast populističke desničarske stranke Alternative für Deutschland (AfD), upozorili su autori u izvještaju koji je objavio "Forum for New Economy".

"U eri konflikta, klimatskih i geopolitičkih kriza, uspon AfD-a je poziv na buđenje. Pad životnog standarda koji su Njemci doživjeli je bez presedana još od Drugog svjetskog rata. Tačno je da faktori koji su uticali na uspon AfD-a nisu samo ekonomski, ali je takođe nemoguće ignorisati kako je neviđeno srozavanje života u Njemačkoj išlo ruku pod ruku sa rastućom popularnošću krajnje desnice", poručila je Izabela Veber, vanredna profesorka ekonomije na Univerzitetu Masačusets.

Veber je bila članica stručne komisije na visokom nivou koju je njemačka vlada zadužila da osmisli način da zaustavi cijene energenata za firme i domaćinstva 2022. Koautor studije uz Veberovu, profesor Tom Krebs je bio viši savjetnik ministra finansija pod Olafom Šolcom, danas njemačkim kancelarom.

Njihovi nalazi ukazuju koliko jako je najveća evropska ekonomija još uvijek potrešena od posljedica ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Međunarodni monetarni fond je predvidio da će rast njemačke ekonomije u 2024. i 2025. biti manji od bilo koje uporedive napredne ekonomije osim Argentine.

Ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u posljednja tri mjeseca 2024. i očekuje se da će se ponovo smanjiti u prvom kvartalu 2024. Dva uzastopna kvartala u kojima se bilježi pad proizvodnje su definisani kao tehnička recesija.

Veber i Krebs su istakli da dva istaknuta rasta podrške AfD-u 2022. i 2023. koincidiraju sa periodima nesigurnosti kada njemačka vlada nije znala kako da se izbori sa uticajima šokova cijena energenata na životni standard.

Hamburg, Njemačka
foto: Reuters

Oni su izračunali da su realne plate mjerene u odnosu na prognoze prije krize pale za 4 odsto od aprila 2022. do marta 2023, dok je proizvodnja pala za 4,1 odsto. Kad se u jednačinu uključi i šteta koju je kovid kriza nanijela proizvodnji, rezultat je da je na kraju 2023. ona bila za 7 odsto niža od trenda prije krize. Realne zarade su bile 10 odsto niže.

Ekonomisti tvrde da je zaustavljanje cijena energenata, koje je Šolcova koaliciona vlada uvela kasne 2022. bilo ispravan politički odgovor, ali da je kašnjenje u primjeni, u vrijeme kad je tržišna cijena gasa naglo skočila, dovelo do snažnog povećanja podrške AfD-u tokom ljeta nakon ruske invazije.

Bonus video: