Sirski: Bespilotni napadački sistemi postaju glavno udarno oružje kopnenih jedinica u kombinovanoj vojnoj borbi

"Imamo sveobuhvatan pristup planiranju naših potreba, prije svega uzimajući u obzir stvarno iskustvo s bojnog polja", rekao je Sirski. "Ali najvažniji zadatak koji tehnologije i inovacije moraju obaviti je očuvanje života naših vojnika"

2016 pregleda 1 komentar(a)
Sirski, Foto: REUTERS
Sirski, Foto: REUTERS

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga 18. marta ponovo je hvalio upotrebu dronova na bojnom polju, rekavši da oni postaju sve važniji u borbi protiv ruskih snaga.

Govoreći istog dana kada je vlada odobrila velike izdatke za kupovinu oružja, general-pukovnik Oleksandr Sirski je na Telegramu rekao da ukrajinske trupe treba da budu opremljene najefikasnijim i najnovijim oružjem. Takođe je naglasio obuku stručnjaka za elektronsko ratovanje, dronove i automatizovane sisteme upravljanja.

"Bespilotni sistemi ovdje zauzimaju istaknuto mjesto. Stoga je razvoj korištenja bespilotnih sistema moj prioritet", rekao je.

Ukrajina radi na ubrzavanju implementacije inovativnih tehnologija i osiguravanju "prilagodljivosti određenih tijela vojnog upravljanja" kada je u pitanju ova odbrana, dodao je.

Prošle sedmice, nakon posjete ukrajinskim položajima u regiji Zaporožje, Sirski je rekao da je borbe karakterisala široka upotreba bespilotnih letjelica svih vrsta uz topničku i minobacačku vatru.

"U takvim okolnostima bespilotni napadački sistemi postupno postaju glavno udarno oružje kopnenih jedinica u kombinovanoj vojnoj borbi", rekao je 14. marta.

Sirski je 18. marta jasno dao do znanja da je u toku potraga za onim što je nazvao "asimetričnim rješenjima" za postizanje prednosti na bojnom polju.

"Imamo sveobuhvatan pristup planiranju naših potreba, prije svega uzimajući u obzir stvarno iskustvo s bojnog polja", rekao je Sirski. "Ali najvažniji zadatak koji tehnologije i inovacije moraju obaviti je očuvanje života naših vojnika".

Dok je Sirski hvalio korištenje bespilotnih letjelica u ratovanju, kabinet ministara ukrajinske vlade odlučio je izdvojiti dodatnih 129 miliona dolara za kupovionu više njih za oružane snage, objavio je premijer Denis Šmigalj.

"Sredstva će biti usmjerena na kupnju bespilotnih letjelica potrebnih našim braniteljima na prvim linijama", rekao je Šmigalj.

Ukrajina pokušava povećati vlastitu proizvodnju oružja kako bi smanjila zavisnost o zalihama zapadnih partnera. Kijevske trupe bore se sa ozbiljnim nedostatkom artiljerijskih granata preko linije fronta koja se proteže na više od 900 kilometara u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Bonus video: