Djeci usađuju Putinov pogled na svijet

Intervju predsjednika poslužio za kviz iz istorije u školama širom Rusije

8014 pregleda 19 komentar(a)
Putinov portret u novom udžbeniku istorije, Foto: Rojters
Putinov portret u novom udžbeniku istorije, Foto: Rojters

Učenici širom Rusije učestvovali su ovog mjeseca u kvizu iz istorije koji je uključivao gledanje isječaka intervjua predsjednika Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, prema objavama brojnih škola na društvenim mrežama.

Putin je počeo dvosatni intervju u februaru tako što je oko pola sata držao predavanje Karlsonu o istoriji Rusije od 862. godine, tvrdeći da Ukrajina nema tradiciju nezavisnosti.

U objavama na ruskoj društvenoj platformi VK, škole su opisale kviz kao "intelektualnu igru" koja je pomogla djeci da razumiju "faze razvoja ruske države", i saopštile su da je bio i zabavan i poučan, prenio je Rojters.

U nekim slučajevima, izgledalo je da su učestvovala djeca od svega šest ili sedam godina. Jedna škola u Rostovu, na jugu Rusije, saopštila je da su učenici od prvog do jedanaestog razreda gledali djelove intervjua, a zatim odgovarali na pitanja prilagođena njihovom uzrastu.

Od djece se očekivalo da znaju da je riječ "Ukrajinac" u 13. vijeku mogla da označava graničara ili nekoga ko je živio u pograničnim krajevima, ali ne i stanovnika države koja se zove Ukrajina

Domodedovska gimnazija je objavila da su djeca nakon kviza od 11 krugova dobila zadatak da smisle pitanja koja bi poslala Putinu. S obzirom na to da je u pitanju nacionalni događaj, "nažalost, neće svako dobiti odgovore od predsjednika, ali se i dalje nadamo!", saopšteno je.

Vijest o kvizu prvo je objavila "Ne Norma", volontersko udruženje koje prati načine na koje se ruskoj djeci usađuje pogled na svijet koji podržava Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Putin tokom intervjua sa Karlsonom
Putin tokom intervjua sa Karlsonomfoto: Reuters

Dmitrij Cibirjov, portparol projekta, rekao je da nije iznenađenje što je intervju sa Karlsonom prikazan djeci, s obzirom na "masovnu propagandnu pokrivenost" koju je proizveo u državnim medijima.

Rojters navodi da nije jasno koji su isječci korišćeni u kvizu. Karlson je kritikovan nakon intervjua jer nije izvršio dovoljan pritisak na lidera Kremlja, a čak je i Putin rekao da bi volio da mu je postavio teža pitanja.

Pitanja za kviz sa višestrukim odgovorima osmišljena su da učvrste stavove koje je Putin iznio, piše Rojters. Od djece se očekivalo, na primjer, da znaju da je riječ "Ukrajinac" u 13. vijeku mogla da označava graničara ili nekoga ko je živio u pograničnim oblastima, ali ne i stanovnika države koja se zove Ukrajina.

Cibirjov je rekao da je kviz samo jedan primjer šire transformacije nastavnog plana i programa od početka rata, uključujući uvođenje posebnih lekcija pod nazivom "Važni razgovori" koji su često bili posvećeni patriotskim temama. Na takvim časovima su ponekad organizovane posjete vojnika i veterana školama.

Russia
foto: Reuters

"Ne Norma" je ranije objavila slučajeve da su djeca pravila predmete poput svijeća za rovove i kamuflažnih mreža da bi ih poslala vojnicima u Ukrajinu.

Udruženje je prošlog oktobra objavilo fotografiju djece iz vrtića kako poziraju u vojničkim kapama ispred ekrana uz citat generala iz 18. vijeka Aleksandra Suvorova: "Pojava ratnika mora ulivati strah neprijatelju".

Putin je rekao Rusima da je važno da se ujedine u vrijeme kada je zemlja u ratu u Ukrajini i suočava se, kako kaže, s egzistencijalnom prijetnjom sa Zapada. Prošle godine, pomoćnik Kremlja Vladimir Medinski objavio je četiri nova udžbenika iz istorije za uzrast od 16 do 18 godina koji odražavaju Putinov pogled na raspad Sovjetskog Saveza i uzroke sukoba u Ukrajini.

Cibirjov je izjavio za Rojters da se obrazovni sistem sve više koristi kao sredstvo propagande sa ciljem "regrutovanjua novih učesnika, novih dobrovoljaca za rat".

"U najboljem slučaju, to je beskoristan gubitak vremena", rekao je Cibirjov.

"Glavna šteta koju čini je usađivanje ovog lažnog osjećaja patriotizma... To su vjerovatno uvjerenja koja mogu dugo ostati kod djece u budućnosti, čak i ako nisu direktno uvučena u ovaj rat".

Bonus video: