U Slovačkoj završeno glasanje na predsjedničkim izborima, očekuje se drugi krug

Analitičari predviđaju drugi krug izbora 6. aprila, pošto se ne očekuje da će Pelegrini ili Korčok u prvom krugu osvojiti više od 50 odsto glasova

19026 pregleda 1 komentar(a)
Liberalni kandidat Ivan Korčok gleda u sat dok čeka prve rezultate, Foto: Reuters
Liberalni kandidat Ivan Korčok gleda u sat dok čeka prve rezultate, Foto: Reuters

U Slovačkoj je večeras u 22:00 sata završeno glasanje na predsjedničkim izborima koji, iako je devet kandidata, izgledaju kao okršaj samo dva: predstavnika vladajućeg tabora bliskog Rusiji i kandidata opozicije naklonjenog Ukrajini.

Među devet kandidata veliki favoriti su predsjednik Parlamenta i bivši premijer Peter Pelegrini i bivši liberalni ministar spoljnih poslova Ivan Korčok koga podržava opozicija.

Ne očekuju se izlazne ankete, a djelimični rezultati trebalo bi da budu poznati tokom noći.

Analitičari predviđaju drugi krug izbora 6. aprila, pošto se ne očekuje da će Pelegrini ili Korčok u prvom krugu osvojiti više od 50 odsto glasova.

Pelegrini, bivši šef vlade, ima podršku sadašnjeg populističkog premijera Roberta Fica koji odbija da pruži vojnu pomoć Ukrajini i sumnja u njen suverenitet, a poziva na mir s Rusijom.

On je poslije glasanja rekao da će Slovačka ostati u Evropskoj uniji i NATO-u uprkos izjavama Fica.

Korčok, s druge strane, brani prava Ukrajine. On djeli stavove odlazeće predsjednice Zuzane Čaputove koja je odlučila da se ne kandiduje za drugi mandat.

"Ljudi znaju za šta se ja zalažem. Sada je na njima da dođu i glasaju", rekao je Korčok pošto je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju.

Čaputova je izrazila nadu da će njen nasljednik "dobro predstavljati zemlju u inostranstvu".

Analitičari smatraju da bi predsjednik koga podržava Fico, mogao da ojača antiukrajinsku spoljnu politiku Vlade Slovačke, zemlje od 5,4 miliona stanovnika, članice NATO-a i EU.

Korčoka podržava opozicija koja smatra da bi pobjeda protivkandidata Pelegrinija otvorila put za pomilovanja saveznicima vlasti odgovornim za korupciju.

Funkcija predsjednika Slovačke je prvenstveno ceremonijalna: ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje ključne sudije i vrhovni je komandant Oružanih snaga.

Bonus video: