Bugarska: Marija Gabrijel odustala od formiranja vlade i vratila mandat

Gabrijel je u saopštenju povodom odustajanja od sastavljanja vlade navela da je "dogovoreni model rotacije izvršne vlasti tokom 49. saziva parlamenta predviđao rotaciju osobe koja zauzima mjesto premijera sa potpredsjednikom vlade na predvidljiv i konsenzualan način"

4363 pregleda 0 komentar(a)
Gabrijel, Foto: Screenshot/Youtube
Gabrijel, Foto: Screenshot/Youtube

Mandatarka za formiranje nove bugarske vlade Marija Gabrijel povukla je svoj predlog novog kabineta i vratila mandat, saopštila je danas njena partija GERB.

O odluci da vrati mandat i da odustaje od mjesta premijerke Gabrijel je pismeno obavijestila predsjednika parlamenta i poslaničku grupu GERB-UDF, javila je bugarska agencija BTA. Bugarska bi tako mogla uskoro da se suoči sa novim vanrednim parlamentarnim izborima.

Mariji Gabrijel je mandat za sastavljanje vlade povjerio 18. marta šef države Rumen Radev, nakon što je, u skladu sa partijskim dogovorom o rotaciji poslije devet mjeseci na funkciji, ostavku podnio njen prethodnik Nikolaj Denkov.

Takav sporazum su 6. juna 2023. godine sklopile liberalna partija Nastavljamo promjene - Demokratska Bugarska (CC-DB), koja je i predložila Denkova, i stranka desnog centra GERB, čiji je član Marija Gabrijel. Tim postizbornim savezom tada je spriječeno održavanje i šestih vanrednih izbora u Bugarskoj u samo dvije godine.

Gabrijel je u saopštenju povodom odustajanja od sastavljanja vlade navela da je "dogovoreni model rotacije izvršne vlasti tokom 49. saziva parlamenta predviđao rotaciju osobe koja zauzima mjesto premijera sa potpredsjednikom vlade na predvidljiv i konsenzualan način".

Ona je ocijenila i da je dogovor podrazumijevao i balans političke odgovornosti, u skladu sa objektivnom snagom partnera koji su formirali većinu u parlamentu.

Kordinisano odbijanje i nespremnost jedanaest ministara da sarađuju sa kabinetom u kojem bi ona bila premijer, a Denkov njen zamjenik, i odsustvo dogovora u potonjim razgovorima čine proceduru izbora premijera besmislenom i konstituisanje vlade ne može biti uspješno sprovedeno, navela je Marija Gabrijel.

Gabrijel je još 24. marta na konferenciji za novinare nagovijestila da će vratiti mandat, ujedno najavljujući i da GERB neće učestvovati u pregovorima ako predsjednik Radev ponudi mandat drugoj po snazi parlementarnoj stranci Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska.

Odmah potom Denkov je pozvao GERB da potpiše sporazum sa CC-DB kojim bi Gabrijel postala premijerka, ali bi ostao nepromijenjen kabinet na čijem je čelu bio on. Denkov je rekao i da njegova stranka nije odobrila novi sastav vlade koji je predložila Marija Gabrijel i da u njoj neće učestvovati...

Stranke GERB i i CC-DB su se posljednjih mjeseci najviše sukobljavale oko mjesta šefa diplomatije, funkcije koju je u vrijeme mandata Denkova obavljala Marija Gabrijel.

Gabrijel je bila poslanica Evropskog parlamenta, potpredsjednica Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u EP, i evropska komesarka u dva mandata.

U Evropskoj komisiji Žana Kloda Junkera bila je zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo i tada je, sa 38 godina, bila najmlađi evropski komesar.

Bonus video: