EU: Društvene mreže da unajme fektčekere za borbu protiv lažnih vijesti tokom izbora za EP

Prema smjernicama EU, tehnološke kompanije biće obavezne da preduzmu šest mjera, uključujući uspostavljanje fektčekerskih timova na izvornom jeziku i jedinica za procjenu rizika.

3438 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kompanije koje stoje iza društvenih mreža među kojima su TikTok, X, Facebook i Instagram biće obavezne da unajme armiju fektčekera i moderatora sa kolektivnim poznavanjem 24 EU jezika, zbog straha da će izbori za Evropski parlament biti glavna meta kampanja dezinformacija koje vode Rusija i drugi, uključujući ekstremnu desnicu, piše britanski "Guardian".

Nove propise donosi Digitalni zakon EU-a (DSA), koji reguliše sadržaj na društvenim mrežama, a slijedi javno savjetovanje sa civilnim društvom i moraju se preduzeti posebne mjere", rekao je službenik Evropske Unije koji je predstavio nove procese.

Prema smjernicama EU, tehnološke kompanije biće obavezne da preduzmu šest mjera, uključujući uspostavljanje fektčekerskih timova na izvornom jeziku i jedinica za procjenu rizika.

Sadržaj generisan vještačkom inteligencijom moraće da bude označen kao takav.

Protokoli eskalacije i brza obavještenja kako bi se suzbili mogući porasti dezinformacija prije i nakon glasanja, koje se odvija od 6. do 9. juna, takođe moraju biti uspostavljeni. Ovi će sistemi biti testirani sljedećeg mjeseca.

Pružajući nove smjernice, zvaničnici EU su naveli primjere lažnih vijesti i slabosti u moderaciji uočene na izborima u posljednjih devet mjeseci dok je DSA stupao na snagu, piše britanski list.

Iz EU kažu da je važno biti oprezan u vezi sa lokalnim dezinformacijama jednako koliko i odbraniti se od kampanja koje organizuje Kremlj ili bilo koji drugi strani akteri.

"Morate biti na oprezu bez obzira odakle dolazi kampanja dezinformacija, bilo da je domaća ili strana, s obzirom na geopolitički kontekst u kojem se nalazimo, sa dva ratna područja u našem komšiluku", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Bonus video: