U Albaniji počeli radovi na centrima za prihvat migranata, koje finansira Italija

Jedan mještanin rekao je da će centri biti okruženi zidom visokim sedam metara, kako bi migranti bili spriječeni da izađu

3685 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Radovi na izgradnji dva centra za prihvat migranata spasenih u italijanskim vodama i zatim prebačenim u Albaniju, prema postignutom dogovoru sa italijanskim vlastima, počeli su u bivšoj vojnoj bazi na sjeveru Albanije, prenio je danas novinar agencije Frans pres.

Albanski parlament je u feburaru dao zeleno svjetlo za sporni migrantski sporazum potpisan sa Italijom, kojim je otvoren put za izgradnju tih prihvatnih centara na teritoriji zemlje koja nije članica EU, ali jeste na putu za članstvo.

U Lješu kamioni od juče ravnaju teren na ulazu u bivšu vojnu bazu, gdje će migranti biti smješteni dok čekaju odgovor na zahtjeve za dobijanje azila.

Prvi objekat za provjeru i registaciju migranata po dolasku na albansko tle će biti otvoren u luci Sveti Jovan na sjeveru. Zatim će migranti biti prebačeni u Lješ gdje će biti smješteni u prihvatnim centrima.

Projekat sređivanja terena predviđa uspostavljanje potrebne infrastrukture kako bi se omogućio pristup pijaćoj vodi i drugim stvarima potrebnim za boravak migranata.

Migranti će tu imati i pravnu pomoć koju će obezbijediti međunarodne organizacije, uključujući i EU, u skladu sa italijanskim, albanskim i evropskim pravom.

Jedan mještanin rekao je da će centri biti okruženi zidom visokim sedam metara, kako bi migranti bili spriječeni da izađu.

Prihvatni objekti treba da budu otvoreni 20. maja, njima će upravljati Italija, a predviđa se da će moći da prime do 3.000 migranata istovremeno.

Izgradnju i vođenje centara, procjenjene vrijednosti između 650 i 750 miliona evra, u potpunosti će platiti Italija, u periodu od pet godina.

Italijanske vlasti će biti zadužene za održavanje reda u tim centrima, dok će albanska policija biti odgovorna za obezbjeđenje spolja i tokom prevoza migranata iz jedne u drugu zonu.

Bonus video: