Ruski sud produžio pritvor rusko-američkoj novinarki Alsu Kurmaševoj do 5. juna

Po ruskim medijima, optužba o širenju lažnih informacija koja joj se stavlja na teret je povezana s njenim učešćem u objavljivanju knjige o svjedočenjima Rusa koji se protive ruskom napadu na Ukrajinu

1971 pregleda 0 komentar(a)
Kurmaševa drži karticu sa natpisom "Očekuje se kući" dok prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, Foto: Reuters
Kurmaševa drži karticu sa natpisom "Očekuje se kući" dok prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, Foto: Reuters

Ruski sud danas je produžio pritvor rusko-američke novinarke Alse Kurmaševe do 5. juna.

Novinarka Radija Slobodne Evrope (RFE/RL), medija koji finansira američki Kongres, uhapšena je još prošle godine, jer se nije registrovala kao "strana agentkinja" što je obaveza po ruskom zakonu za osobe ili entitete koji se finansiraju iz inostranstva.

RFE kaže da je ona optužena i za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci što je krivično djelo za koje može da se dobije 15 godina zatvora.

Prilikom današnjeg ročišta u Kazanju, glavnom gradu republike Tatarstan, Kurmaševa se žalila na uslove pritvora i lošeg stanja ćelije.

"Optužbe za koje se Alsu tereti su neosnovane. Ne radi se o pravnoj proceduri, već o političkom postupku, i Alsu i njena porodica neopravdano plaćaju strašnu cijenu", rekao je u poruci predsjednik RFE/RL Stiven Kapus.

Novinarka koja živi u Pragu je 20. maja prošle godine otišla u Rusiju da posjeti majku, ali nije mogla da se vrati, jer su joj oduzeli i američki i ruski pasoš.

Po ruskim medijima, optužba o širenju lažnih informacija koja joj se stavlja na teret je povezana s njenim učešćem u objavljivanju knjige o svjedočenjima Rusa koji se protive ruskom napadu na Ukrajinu.

Grupe za odbranu ljudskih prava smatraju da pritvor Kurmaševe predstavlja novu fazu u ruskoj kampanji protiv nezavisnih medija koja je pojačana od početka ruske ofanzive u Ukrajini u febrauru 2022. godine.

Vašington optužuje Moskvu da neopravdano hapsi američke državljane da bi mogla da ih razmijeni za Ruse koji su u zatvorima na Zapadu.

Drugi američki novinar koji je u zatvoru u Rusiji, Evan Gerškovič, priveden je u martu 2023. godine i optužen za špijunažu. On odbacuje te optužbe, kao i zvanični Vašington i Gerškovičev list. Pritvor mu je nedavno produžen do 30. juna.

Bonus video: